Franczy

Május elején debütálnak az új P4-es alaplapok

Nyakunkon van a jelenleg forgalomban lévő, 400 MHz-es (Quad Pumped) rendszerbusz frekvenciájú Intel Pentium 4-es processzorok felváltására hivatott 533 MHz-es FSB-vel (Front Side Bus) rendelkező új Pentium 4-es processzorok debütálása, mely processzorokhoz természetesen új alaplapok is szükségeltetnek majd. Különböző források szerint a megemelt rendszerbusz frekvenciájú Pentium 4-es processzorok fogadására alkalmas alaplapok várhatóan már május első hetétől kezdve nagy számban megjelennek majd a piacon, egyelőre azonban maguk az alaplapgyártó cégek sincsenek tisztában azzal, hogy ezen újdonságok milyen fogadtatásra találnak majd a felhasználók körében, és sok gyártó úgy véli, hogy csak a júniusban Tajpejben megrendezendő Computex számítástechnikai szakkiállítás után lehet majd tisztán látni ez ügyben.

Új processzorok, új alaplapok - mi következik ebből? Természetesen az, hogy új alaplapi chipkészletekre is szükség van, azonban ez ügyben nem kell aggódnunk, hiszen szinte minden, magára valamit is adó chipsetgyártó cég hamarosan megkezdi az 533 MHz-es FSB-vel kompatibilis chipkészleteinek a gyártását. Így tesz többek között az Intel is, mely cég várhatóan április utolsó hetében kezdi meg az új i845E, i845G és i845GL típusjelzésű chipsetek alaplapgyártó cégekhez nagy számban történő leszállítását. Elmondások szerint az olyan élvonalbeli alaplapgyártó cégek, mint például az Asustek Computer, a Gigabyte Technology, vagy a Micro-Star International (MSI) elegendő mennyiségű új Intel chipsetre számíthat, azonban a kisebb alaplapgyártó cégek komoly hiányra számíthatnak, ugyanis egyes források szerint ezen cégek az említett három új Intel chipsetből a kezdetekben csak 10-10 ezer darabot kapnak majd.

Megoszlanak a vélemények azzal kapcsolatban, hogy ezen kisebb cégeknek a kezdetekben miért kell hiányt szenvedniük az Intel új chipseteiből. Egyesek szerint ez a jelenség annak köszönhető, hogy a gyártók óvatosságból egyszerűen túl kevés új Intel chipsetet rendeltek, azonban ennél sokkal valószínűbbnek tűnik, hogy az Intel pozitívan diszkriminálja az élvonalbeli alaplapgyártó cégeket. Abban egyébként mind a kisebb, mind a nagyobb alaplapgyártó cégek megegyeznek, hogy mostanság megpróbálják kiüríteni a 400 MHz-es FSB-vel rendelkező Pentium 4-es chipek fogadására képes alaplapok raktárkészleteit, ily módon előkészítve a terepet az újdonságoknak.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Supergamer_real #4
    iXBT te vagy az egyetlen korrekt iNTELES ezen a forumon... Jo latni, hogy meg vannak olyan emberek akikkel meg lehet normalisan beszelgetni:)
  • iXBT #3
    Sok a menkut, miert okoskodik, aki hozza se szagol. 30 foknal meg egy vinyo is melegebb vazze.