Franczy

Jön a "value" Xeon, késik a Gallatin

A napokban napvilágra került az Intel azon roadmapjének, azaz ütemtervének legfrissebb verziója, mely a cég közeljövőben debütáló, elsősorban szerver számítógépekbe szánt processzoraival foglalkozik. Az eggyel, illetve kettővel ezelőtti Intel szerver roadmapen még az szerepelt, hogy a Gallatin fejlesztési kódnevet viselő, nagyméretű harmadszintű gyorsítótárral szerelt következő generációs Xeon processzorok még az idei évben forgalomba fognak kerülni, ezzel szemben a mostani ütemtervből már az olvasható ki, hogy az Intel csak a jövő év első negyedévében tervezi piacra dobni ezen új chipjeit. Különböző források szerint ez a késedelem sokkal inkább marketing, mintsem technológiai okokra vezethető vissza, vagyis elmondható, hogy az Intel idén még szeretné úgymond kifuttatni a jelenlegi Xeon processzorait.

A legfrissebb Intel szerver ütemterv alapján nyugodtan elmondható, hogy a világ legnagyobb chipgyártó cége a jövőben minden korábbinál kisebb rést kíván fenntartani az asztali számítógépekbe, illetve a szerverekbe szánt csúcsprocesszorai között. Magyarul ez azt jelenti, hogy amikor az Intel piacra dob egy vadonatúj Pentium 4-es processzort, akkor nagy valószínűséggel napokkal, vagy hetekkel később megjelenik majd a piacon egy hasonló frekvenciájú Xeon processzor is. Említésre méltó, hogy az Intel Xeon fronton is piacra kíván dobni úgynevezett "value", azaz kedvező ár/teljesítmény mutatóval rendelkező chipeket, ami konkrétan azt jelenti, hogy az idei év harmadik negyedévében érkezik az 1,8 GHz-es "value" Xeon processzor. Az Intel eredetileg egy 1,6 GHz-es változatot is piacra kívánt dobni, a cég vezetői azonban később elvetették ezt az ötletet.


Összességében elmondható, hogy az idei évre vonatkozó Xeon roadmap alig különbözik csak az Intel Pentium 4-es roadmapjétől. Ezek szerint a 2,8 GHz-es működési frekvenciájú Xeon chipek, a kisebb frekvenciájú, 2,6, illetve 2,66 GHz-es modellekkel egyetemben még idén forgalomba fognak kerülni, ráadásul 400 MHz-es és 533 MHz rendszerbusz frekvenciájú verziókban egyaránt. Xeon fronton az 533 MHz-es FSB (Front Side Bus) támogatást egyébként az idei év második felében érkező, Plumas fejlesztési kódnevet viselő alaplapi chipkészlet fogja megvalósítani.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!