JohnnyCage

A szenátor bízik az antispam törvénytervezetben

Conrad Burns amerikai szenátor a napokban bizalmát fejezte ki annak az általa kidolgozott törvénytervezetnek az ügyében, amely elfogadása esetén végre rendet tehetne a spam-ek ügyében.

Az Egyesült Államokban jelenleg nincs hatályos törvény a spam-ekkel, vagyis a kérés nélkül érkező, általában reklámot hordozó e-mail levelekkel, sőt újabban SMS-ekkel kapcsolatban. A szenátor szerint amennyiben a Kereskedelmi Bizottság elfogadja a törvénytervezetet, az a szenátus elé kerül, ahol megszavazása esetén az első amerikai antispam törvény lehet belőle.

A montanai republikánus a "Can-Spam Act" elnevezésű törvénytervezetet az oregoni demokrata Ron Wyden szenátorral közösen dolgozta ki annak érdekében, hogy az elektronikus kereskedelem növekedése jelentősen felgyorulhasson segítségével. Burns úgy véli, a visszajelzések alapján várható, hogy a tervezet május 16-án elfogadásra kerül a Kereskedelmi Bizottság tagjai körében, és hamarosan a szenátus elé kerül.

A törvénytervezet előírja, hogy az online marketingtevékenységet folytató társaságoknak valós feladói címet kell feltűntetniük a e-mail levelekben, amelyek témamegjelölése nem lehet félrevezető, vagy valótlant állító. A tervezet szerint a Szövetségi Kereskedelmi Bizottságnak (FTC - Federal Trade Commission) jogában áll 10 dollár büntetést felszámolni minden jogsértő e-mail után. A büntetés felső határa összesen 500 ezer dollár lehet, amelynek azonban a háromszorosa is kiszabható, ha bizonyítást nyer, hogy a társaság szándékosan követtel el a törvénysértést. A törvénysértő társaságok ellen emellett az internetszolgáltatók, és az államügyészek is pert indíthatnak.

Egyes szakértők szerint azonban a törvénytervezet nem elég szigorú, és nem akadályozza meg a felhasználók elárasztását a kérés nélküli e-mail levelekkel. - A tervezet túl gyenge. Nem teszi a spam-eket illegálissá, és nem biztosít jogot az embereknek, hogy pert indítsanak a zaklató társaságok ellen - mondta Jason Catlett, a New York-i Junkbusters antispam és jogvédelmi csoport elnöke.

Catlett, és a spam ellenzői azt szeretnék, ha a tervezet lejelentkezési lehetőség helyett feltételnek szabná meg a feljelentkezést, és lehetőséget nyújtana a felhasználóknak a zaklató társaságok beperelésére. A szakértő szerint Burns tervezete nem ijesztené el az illegális spam küldözgetőket, mert az államügyészek, és a kormányszervezetek ezirányú erőforrásai meglehetősen szerények.

Megfigyelők szerint azonban a Kongresszust óriási nyomás alatt tartják a közvetlen marketing fontosságát hangoztató társaságok, ezért egy szigorúbb törvénytervezet nem kapna támogatást.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!