Franczy

Új Seagate Cheetah merevlemezek

A különböző adattároló megoldásairól ismert Seagate a napokban tervezi bemutatni legújabb high-end kategóriás merevlemezeit, melyek közül mindenképpen említésre méltó a 73 GB kapacitású Seagate Cheetah 15K.3 típusjelzésű újdonság. A winchester nevéből kikövetkeztethető, hogy egy harmadik generációs, a bele integrált lemezeket percenkénti 15 ezres fordulatszámon pörgető újdonságról van szó, melyről Shawn Hook, a Seagate Enterprise Storage Group vezetője a napokban azt nyilatkozta, hogy elsősorban olyan alkalmazási környezetekbe ajánlható, ahol sok esetben kell nagy mennyiségű adatokat villámgyorsan megkeresni, illetve betölteni. "A Seagate Cheetah 15K.3 típusú vadonatúj merevlemezek felhasználási körére jó példa lehet egy repülőtéri jegyfoglaló rendszer, mely nagyon nagy adatbázisokkal dolgozik, ám ennek ellenére az utasok felesleges várakoztatását elkerülendő nem megengedett a túlontúl lassú működés" - nyilatkozta Hook.

Hook hangsúlyozta, hogy az említetthez hasonló felhasználási környezetekben kritikus fontossággal bír az alkalmazott adattárolási rendszerek lehető legkisebb elérési ideje, valamint lehető legnagyobb adatátviteli sebessége. A Seagate szakértőinek állítása szerint ez ügyben a közelmúltban nagyon jelentős előrelépések történtek, melyek bizonyítékaként a cég munkatársai azt hozzák fel, hogy a napokban debütáló, Seagate Cheetah 15K.3 típusjelzésű újgenerációs merevlemez több mint 25 százalékkal nagyobb adatátviteli sebességre képes, mint a cég korábbi 15 ezres fordulatszámú merevlemezei, a 10 ezres percenkénti fordulatszámú winchesterekhez képest pedig mintegy 35 százalékos előnye van az újdonságnak. A Seagate Cheetah 15K.3 a gyári specifikációk szerint egyébként 86 MB/s-os maximális és 49 MB/s-os tartósan kivitelezhető adatátviteli sebességgel rendelkezik, miközben elérési ideje mindössze 5,6 milliszekundum. Említésre méltó még a Seagate Cheetah 15K.3 adatsűrűségi adata is, mely nem kevesebb mint 34 Gbit/négyzetcol.

A Seagate ugyancsak a közeljövőben tervezi a vadonatúj, Cheetah 10K.6 típusjelzésű, percenkénti 10 ezres fordulatszámmal rendelkező merevlemezek forgalmazásának a beindítását, melyek közül a csúcsmodell 146 GB kapacitással fog rendelkezni. A Seagate ezen merevlemezeket elsősorban azon felhasználási környezetekbe szánja, ahol a winchesterek ár/teljesítmény, illetve ár/kapacitás mutatója nagy fontossággal bír.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!