Franczy

60 GB-os notebook merevlemez a Toshibától

A Toshiba képviselői kedden bejelentették a világ első olyan hordozható számítógépekbe szánt merevlemezét, mely két lemezzel és nem kevesebb mint 60 GB adattároló kapacitással rendelkezik, vagyis a maga nemében mindenképpen korszakalkotó újdonság.

Szakértők szerint a japán cég által most bemutatott vadonatúj notebook winchester jelentősége abban rejlik, hogy segítségével immár az olcsóbb kategóriába tartozó hordozható számítógépeknek sem kell majd nélkülözniük az óriási kapacitású merevlemezeket. A szakértők mondják ezt többek közt azért, mert az IBM egy ideje ugyan már forgalmaz hasonlóan nagy kapacitású notebook merevlemezt, azonban az IBM adattárolója több lemezzel rendelkezik, mint a Toshiba legújabb üdvöskéje, magyarul a Toshiba újdonsága lesz az első olyan nagykapacitású notebook merevlemez, melynek ára nem a csillagos eget verdesi. A Toshiba képviselői a mostani bejelentés kapcsán arra is felhívták a figyelmet, hogy az IBM 60 GB-os notebook merevlemeze a nagyobb számú integrált lemez révén jelentősen magasabb, mint a japán cég újdonsága, vagyis sokkal nehezebb helyet találni neki a manapság már rendkívül zsúfolt notebookokban.

"Tény, hogy manapság nagyon kevés olyan notebook platform létezik, mely képes a kettőnél több lemezt tartalmazó, emiatt túl magas merevlemezek fogadására, és ekkor jön képbe a Toshiba vadonatúj 60 GB-os notebook winchestere" - nyilatkozta a bejelentés kapcsán Amy Dalphy, a Toshiba merevlemezek fejlesztésével és gyártásával foglalkozó részlegének igazgatója. Dalphy újságírói kérdésre nem kívánta elárulni, hogy a Toshiba az új merevlemezt milyen áron bocsátja a hordozható számítógépek gyártásával foglalkozó cégek részére, annyit azonban elárult, hogy a 60 GB-os eszköz ára a konkurens termékek ára alatt fog maradni, és bár a kezdetekben nem lesz éppen két fillér, idővel jelentős mértékben csökkenni fog az ára. Dalphy ezenkívül elmondta, hogy az újdonság sorozatgyártását a napokban kezdik meg a cég gyártósorain, ami azt jelenti, hogy a notebook gyártók valamikor a jövő hónap folyamán kapják meg az első szállítmányokat.

Jim Porter, a Mountain View-i (Kalifornia) székhelyű Disk/Trend piackutató cég szakértője szerint minden jel arra mutat, hogy a japán Toshiba az elmúlt években igen csak feltört a notebook merevlemezek piacán, és ebben a piaci szegmensben jelen pillanatban a Toshiba képes a legnagyobb adatsűrűség elérésére. Említésre méltó, hogy a Toshiba a notebookokba szánt merevlemezeknél kisebb méretű winchesterek gyártásával is foglalkozik, ugyanis a japán cég szállítja az Apple Computer-féle iPod zenelejátszó eszközökbe az 5, illetve 10 GB-os parányi adattárolókat.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Troll #2
    El sem hiszem! Egy Franczy cikk, amiben nem szerepel az "úgymond" szó! :-))))))
  • Yfel #1
    En akkor is portege 2000-es rendszert akarok... eleg hordozhato az alig 1kg-javal :)))