Franczy

A Dell Computer megkerüli a memóriakartellt

Michael Dell, a világ legnagyobb számítógépgyártó cégei között nyilvántartott Dell Computer elnök-vezérigazgatója a napokban bejelentette, hogy cége oly módon szeretné elkerülni a folyamatosan ingadozó memóriaárakból származó bonyodalmakat, hogy számos kisebb-nagyobb memóriagyártó céggel köt szerződéseket, vagyis ily módon megpróbálja megkerülni a "memóriakartellt". Dell úr a Merril Lynch cég által szervezett Hardware Heaven elnevezésű konferencián a napokban bejelentette, hogy szerződést kötött a tajvani Nanya memóriagyártó céggel, mely beszállítói szerződéstől a Dell Computer nem titkoltan a saját számítógépeibe szerelt memóriák árának alacsony szinten történő stabilizálódását várja. A Dell elnök-vezérigazgatója szerint a memóriapiacon a közelmúltban azért alakulhatott ki káosz, mert a nagyobb memóriagyártó cégek egymással szövetkezve, lényegében kartellt alkotva azt csináltak a memóriachipek és memóriamodulok áraival, amit csak akartak.

"A felhasználók tanúi lehetnek annak, ahogy a Dell Computer támogatni kívánja egy egészséges memóriapiaci árverseny kialakulását. Úgy vélem, hogy a DRAM gyártók egy csoportja a közelmúltban azon volt, hogy egyfajta memóriakartell jöjjön létre, azonban bízom abban, hogy az a kartell csak egészen rövid ideig lesz életképes. Mi a memóriapiaci verseny kialakulását oly módon kívánjuk támogatni, hogy amennyiben szükséges, több kisebb-nagyobb memórigyártó céggel is beszállítói szerződést fogunk kötni" - nyilatkozta az üggyel kapcsolatban Michael Dell.

Szakértők szerint egyértelmű, hogy a folyamatosan és sajnos nem éppen kis mértékben ingadozó memóriapiaci árak az egyszerű felhasználók mellett a számítógépek gyártásával foglalkozó cégeket is kényesen érintik. Mint az ismeretes, a memóriachipek árai az elmúlt év novembere óta több mint háromszorosára nőttek, nemrégiben pedig némi csökkenésnek indultak. A számítógépgyártó cégek ezen jelentős mértékű és gyors lefolyású ingadozásokat nehezen tudják követni, és érdekes jelenség, hogy míg nemrégiben még a belépőszintű modelljeikben is szerverekbe elegendő mennyiségű memória volt, addig mostanság még a középkategóriás modellekben is alig van memória, vagy amennyiben a memória mérete megfelelő, az adott konfiguráció ára magasabb, mint korábban volt. A Dell ennek a bizonytalanságnak és ingadozásnak szeretne véget vetni egy egészséges piaci verseny kialakításával.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Yfel #2
    A Dell nagyon nyomul minden szinten, hogy rohadjon meg (Versenyeznem kell ellenük ;P )

    De meg kell hagyni, hogy nagyon jó marketing/termék/szervíz együttesük van.
  • hugi_0 #1
    vegre egy jo 5lett