Franczy

Hollywood nyugtalan a HD DVD kapcsán

A nagyobb hollywoodi filmstúdiók a napokban elkészítettek egy tervezetet, melyből kiderül, hogy a stúdiók azt szeretnék elérni, hogy a közelmúltban bejelentett kéklézer technológiára épülő HD (High-Definition) DVD rekorderek a kezdetekben kizárólag a Japán piacon váltsák le a jelenleg még széles körben használatos normál videomagnókat. A DVD Forum legutóbbi tanácskozását megelőzően keltezett, és valamilyen módon kiszivárgott dokumentumban többek közt az áll, hogy a világon először a japán piacon szabadna elterjeszteni a HD DVD rekordereket, ami azt jelentené, hogy a világ többi részén élőknek legalább 2004-2005-ig várniuk kellene arra, hogy megvásárolják első HD DVD készülékeiket.

A DVD Forum közelmúltbeli bizottsági ülésén egyébként a hollywoodi filmstúdiók, a Warner Bros. vezetésével amellett lobbiztak, hogy az ebben a piaci szegmensben érdekelt cégek próbáljanak meg olyan új tömörítési algoritmusokat kifejleszteni, melyek segítségével a jelenleg használatos 8,5 GB-os kapacitású DVD-9-es lemezeken is minden eddiginél kiválóbb minőségben lehetne tárolni a többórás filmeket. Magyarul a filmstúdiók azt szeretnék elérni, hogy az újgenerációs, kéklézeres DVD technológiák bevezetésével még várjanak egy kicsit a gyártók, ehelyett pedig inkább a jelenlegi technológiák továbbfejlesztésével foglalkozzanak. A stúdiók képviselői elmondták, hogy a HDTV rendszerben sugárzott televíziós műsorok megfelelő minőségben történő rögzítésére, és a HD DVD formátumban gyárilag nyomott lemezek lejátszására alkalmas kéklézeres lejátszó berendezések mindenképpen óriási jelentőséggel bírnak, azonban kizárólag hosszabb távon, mely kijelentésből kitűnik, hogy a filmes cégek amennyire csak lehet, szeretnék kitolni a HD DVD megoldások piaci debütálását.

A hollywoodi filmstúdiók vezetőit ezenkívül mostanság a HD DVD eszközök esetében használatos MPEG-4 kodekek kapcsán is komoly aggodalom tölti el. Az MPEG LA által nemrégiben bejelentett MPEG-4 licenc struktúra véleményem szerint több mint nyugtalanító és teljességgel elfogadhatatlan, vagyis nincs más hátra, mint MPEG-4 alternatívák után kell néznünk - nyilatkozta a napokban az egyik stúdió vezetője.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • accord #3
    a filmes cégek amennyire csak lehet, szeretnék kitolni a HD DVD megoldások piaci debütálását.

    Ha nem kerülném a vulgáris kifelyezéseket most leírnám hogy hova menjenek el a "filmes cégek". Még a zsírt is kisütik belöllünk... A méregdrága DVD filmeket szépen lassan adják csak ki, főleg a régieket, ezért várnak még, hagy fojjon a lé, aztán HD DVD-n újra ki fogják adni ugyanazokat a filmeket is... Ld. Lucas Suxx: még mindig csak videokazettán adja ki, a Star Wars-ot, aztán miután mindenki megvette, akinek csak megfordult a fejében, hogy egyáltalán megvegye utána DVD-n is ki fogják adni, az emberek (a fanatikusok) újra meg fogják venni! Majd HD DVD-n is megjelenik, így már 3-szor is el tudják adni UGYANAZT a filmet....

    Túl szép lenne, ha választhatnák egy boltba, hogy VHS-en, DVD-n, vagy HD DVD-n szeretném megvásárolni (a pénztárcámtól függően). Úgy nem lehetne 3-szor ugyanazt eladni...

    :-(