JohnnyCage

Visszaesett az online vásárlás

A recesszió azonban csak az egyik ok, amely eltávolítja a felhasználókat az online boltoktól. Egy napokban kiadott tanulmány szerint az utóbbi időben csökkent a vásárlók internetes vásárlás iránti bizalma is.

2002 első negyedévében az internetezők online vásárlásba vetett bizalma folyamatosan visszaesett, derült ki egy kedden kiadott jelentésből. A jelentés szerint a felhasználók elsősorban azért fordultak el az online vásárlástól, mert az utóbbi időben egyre több vásárlónak akadt problémája a szolgáltatásokkal. A bankkártya információk biztonságának kérdése ráadásul szintén egy olyan kérdés, amelyben jelentősen romlott a vásárlók megítélése.

A Yahoo/ACNielsen társaságok által kiadott Internet Confidence Index, amely a tavalyi év elejétől folyamatosan beszámol az internetezők online vásárlás iránti bizalmáról, első alkalommal mutatott visszaesést. A Yahoo, amely a folyamatos felmérést az ACNielsen piackutató céggel közösen végzi közölte, hogy a közelmúltban tapasztalt visszaesés ellenére a vásárlók bizalma továbbra is magasabb, mint egy évvel ezelőtt.

A társaság szerint elképzelhető, hogy mindössze évszakos visszaesésről van szó, mivel a karácsonyi vásárlószezont követően általában kevesebben vásárolnak. Az adatok azonban azt mutatják, hogy a visszaesés azon felhasználók körében a legnagyobb, akik rendszeresen vásárolnak az interneten. A 100-as pontszámú, alapnak számított tavalyi első negyedévet követően az elmúlt év végére 115-re emelkedett az index, az elmúlt három hónapban azonban 111-re csökkent.

A Yahoo vezetői elmondták, hogy a társaságnak nincsenek pontos adatai, amelyek a visszaesés okára utalhatnának, de más piackutató cégek szerint a felhasználók nincsenek megelégedve az online boltok szolgáltatásának minőségével. "A szolgáltatások minősége a tavalyi utolsó negyedévben meglehetősen gyenge volt" - mondta Ken Cassar, a Jupiter Media Metrix egyik elemzője. A Jupiter tanulmánya szerint az online boltok túl lassan reagáltak a rendelésekre, a felhasználók azonban még így is többnyire pozitív tapasztalatokról számolnak be.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!