JohnnyCage

Az LCD ipar zavart kelt a notebook gyártók körében

Az LCD panelek piacán tapasztalható hiányok és árváltozások kellemetlen helyzetbe hozták a notebook gyártókat, amelyek kénytelenek voltak olyan modelleket fejleszteni, amelyek könnyen hozzáigazíthatóak a változó körülményekhez.

A 15 colos TFT LCD panelek a közelmúltban hiánycikké váltak, és az áruk is meglehetősen széles tartományok között változik. A bizonytalanság arra késztette a notebook gyártókat, hogy olyan notebook megoldásokat fejlesszenek ki, amelyek egyaránt alkalmasak 14,1 és 15 colos kijelzők fogadására. A hírek szerint a Compaq új, májusban megjelenő, Pentium 4-M -alapú Presario modellje tipikusan egy ilyen notebook.

A notebookokat gyártó cégek elmondták, hogy amint a 14,1 és 15 colos kijelzők közötti árkülönbség elfogadható szintre csökken, és a rendelkezésre álló kapacitás is elegendő lesz, a nagyobb profitot ígérő 15 colos notebook változatokra fognak összpontosítani.

Amennyiben azonban a 15 colos LCD-k ára tovább emelkedik, és ezzel jelentősen megnöveli az ilyen kijelzővel készülő modellek árát is, a gyártók a 14,1 colos kijelzővel ellátott notebookokat helyezik előtérbe. A jelenleg általánosnak mondható 14,1 colos kijelzők ára pillanatnyilag sokkal alacsonyabb a 15 colos változatokénál. Mindez elsősorban annak köszönhető, hogy ilyen LCD panelekkel nem készülnek asztali monitorok, így a notebook gyártóknak nem kell olyan kiélezett versenyt folytatniuk az eszközökért.

A közelmúltban számos cég adott ki alsókategóriás notebookot 1000 dollár alatti áron. Ezek az eszközök azonban kivétel nélkül 14,1 colos, illetve kisebb kijelzőt tartalmaznak. A 15 colos panelek magas ára jelenleg nem teszi lehetővé az ár lélektani határnak is számító 1000 dollár alá csökkentését.

A gyártók fontosnak tarották megjegyezni, hogy a 14,1 és 15 colos kijelzőkhöz egyaránt illeszkedő notebookok kifejlesztése valamivel költségesebb, mint a kifejezetten egy mérethez készülő modelleké. Amennyiben tehát az LCD beszállítók stabilizálni tudják kapacitásukat, az utóbbi változatok nagyobb nyereséget termelnek.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Csatti #1
    Na igen, de emiatt nehezebbek es nagyobbak lesznek azok a laptopok, amiket 14,1" kifelzovl szerelnek de meretben befogadnak a 15"-ot is mint egyebkent