JohnnyCage

Az alaplapgyártók elfordulnak az SDRAM-tól

Az alaplapgyártók az utóbbi időben komoly nehézségekbe ütköztek jövőbeli terveik kidolgozása során. A memóriaipart jelenleg körülvevő zűrzavar, illetve az árak állandó változása ugyanis bizonytalanságot keltett a felhasználókban.

A memóriaipar zavaros helyzete mellett az alaplapgyártók dolgát ráadásul tovább nehezíti az alaplapi chipkészletek egyre nagyobb választéka is.

Januárban a gyorsan emelkedő DDR-SDRAM memóriaárak, valamint a 130 nm-es technológiával készülő új Celeronok megjelenése miatt a felhasználók az SDRAM-alapú Socket 370 megoldások felé fordultak, és következésképp az alaplapok eladásai is ezen szegmensben erősödtek a leginkább. Az SDRAM-alapú megoldások iránti kereslet azonban hamarosan zuhanórepülésbe kezdett, amikor az SDRAM memóriák ára a csökkenő gyártási mennyiség miatt megközelítette, majd március elején utól is érte a DDR változatokét.

Az alaplapgyártók a megjósolhatatlan DRAM árak, valamint a DDR memóriák általános elterjedése miatt a közeljövőben elsősorban DDR-SDRAM -alapú megoldásokat terveznek piacra dobni. A tajvani ASUStek például bejelentette, hogy a második negyedévben egyetlen SDRAM-alapú alaplapot fog kiadni, amely modell a Silicon Integrated Systems (SiS) SiS645DX chipkészletére épül, és az Intel Pentium 4 processzorokat támogatja. A társaság összes többi, új alaplapja DDR támogatással fog rendelkezni.

Az ASUStek a harmadik negyedévtől a jelenleg kapható SDRAM-alapú alaplapok gyártását is leállítja, és összes terméke DDR-SDRAM támogatással fog rendelkezni. A gyártó szerint addigra az SDRAM fokozatosan eltűnik a piacról.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • RpPRO #4
    Amit beszeltek, ugye ti se gondoljatok komolyan...
  • KIP #3
    Ez a számtech filozófia 2 hónap alatt elavul 1 alaplap...
  • KIP #2
    Nem baj neked ugyis akad lóvéd 1 újjabb alaplapra, vagy már nem divat nálad a félévenkénti Upgrade...?