JohnnyCage

Segítség nélkül nem maradhat talpon a Hynix

Legalábbis ezt állítja Nyum Jin, Dél-Koreai miniszterelnök helyettese, aki szerint az elsősorban memóriagyártással foglalkozó óriáscég egy "megmentő" társaság támogatása nélkül hamarosan csődbe megy.

Nyum Jin miniszterelnök helyettes csütörtökön közölte, tévesek azok a feltételezések, amelyek szerint a Hynix Semiconductor egy külső cég, mint például a Micron Technology támogatása nélkül képes lenne kilábalni abból a helyzetből, amelybe a társaság a DRAM piac visszaesését követően jutott. Jin egy rádió talk-show, illetve egy Dél-Koreai napilapnak adott interjú soránt is hangsúlyozta, nevetséges, meggondolatlan kijelentésekről, illetve szándékos félrevezetésről van szó.

Egyes Hynix hitelezők, illetve meg nem nevezett kormányhivatalnokok ugyanis a közelmúltban optimistán nyilatkoztak, miután a társaság januárban és februárban összesen mintegy 84 millió dollár működési nyereséget ért el. Jin szerint két hónap túl rövid ahhoz, hogy a helyzet bármiféle javulására is következtetni lehessen belőle. A miniszterelnök helyettes szerint a Hynix 6,5 milliárd dolláros tartozása mellett a 84 millió dolláros nyereség tulajdonképpen jelentéktelen, nem beszélve arról, hogy a társaság gyárai szinte kivétel nélkül sürgős korszerűsítésre szorulnának.

Jin élesen bírálta azokat, akik ellenzik a Hynix memória üzletágának eladását egy külföldi cég számára. Elmondása szerint az ilyen és efféle nacionalista előítéletek is hozzájárultak ahhoz, hogy a Hynix kilátástalan anyagi helyzetbe került. A helyettes miniszterelnök véleményét, miszerint a Hynix saját erejéből képtelen lesz talpra állni, számos független megfigyelő is osztja.

Woo Jong Jon, az SK Securities elemzője úgy véli, a DRAM memóriachipek jelenleg tapasztalható áremelkedése korántsem jelenti azt, hogy a Hynix helyzete enyhült volna. Nem tudni ugyanis, hogy a viszonylag magas árszint meddig fog tartani, ráadásul a társaság így sem tud akkora profitra szert tenni, ami lehetővé tenné az óriási adósság 2 éven belüli visszafizetését. Az elemző szerint ugyanakkor a 4 milliárd dollár, amelyet a Micron a Hynix hét gyáráért felajánlott, túlságosan kevés. A Micron és Hynix cégek közötti tárgyalások egyelőre tovább folynak, ennél többet azonban egyik társaság sem kívánt közölni.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!