JohnnyCage

Homályos a kép a DVD jövőjét illetően

A következő generációs DVD technológia kérdése a jelek szerint korántsem olyan egyszerű, mint amilyennek az elmúlt hetekben tűnt, amikor kilenc szórakoztatóelektronikai óriás bejelentette a Blu-ray nevű technológiát.

A DVD szabványok kidolgozásáért felelős DVD Forum irányítóbizottsága ugyanis a napokban egy másik technológiát fogadott el, mint a jelenlegi DVD szabvány utódját.

A DVD Forum egy olyan technológiát szeretne bevezetni, amely a Blu-ray -jel ellenben nem kék, hanem a jelenlegi DVD meghajtókhoz hasonlóan vörös színű lézert alkalmaz. A bizottság szerint tehát az új DVD meghajtók továbbra is vörös lézert alkalmaznának, az igazi újítás pedig egy alacsony bitrátájú, igen jó hatékonyságú tömörítési technológia lenne, amely rendkívül jó képminőséget biztosítana a jelenlegi DVD-Video szabvánnyal egyező bitráta mellett.

A kilenc DVD Forum tag óriáscég által korábban elfogadott Blu-ray Disc technológia legnagyobb hátránya a hírek szerint elsősorban a magas ár lenne. A Blu-ray azt az MPEG-2 videótömörítési technológiát alkalmazná, mint a jelenlegi DVD-Video szabvány, így a jobb képminőséghez nagyobb tárolókapacitás lenne szükséges. A nagyobb tárterület igénye indokolja a kék lézer alkalmazását, a technológia azonban meglehetősen drága.

A DVD Forum, amely tagjai között tartja számon mind a kilenc Blu-ray támogató elektronikai óriást, úgy véli, a probléma megoldható egy, az MPEG-2 -nél nagyobb hatékonyságú tömörítési eljárással is, megspórolva a nagyobb tárolókapacitáshoz szükséges drága hardverelemek szükségességét. A Warner Bros., valamint a DVD Forum javaslatát támogató többi cég úgy véli, a 9 GByte-os tárolókapacitású kétrétegű DVD lemezek egy MPEG-4 -hez hasonlóan hatékony tömörítési eljárással jobb megoldást jelentenek, mint a 27 GByte-os Blu-ray lemezek MPEG-2 technológiával. A DVD Forum 17 tagja közül 11 támogatta az új vörös lézert alkalmazó HD-DVD (High Definition DVD) technológiát, a többi hat társaság, köztük a Philips, a Matsushita, és a JVC, tartózkodott.

Bár a DVD Forum csak komoly nehézségek árán tudta meghozni a HD-DVD támogatásáról szóló döntést, egyes szakértők szerint a két új technológia nem fog problémát jelenteni. A HD-DVD formátum ugyanis elsősorban műsoros DVD-Video lemezekhez készül, a Blu-ray Disc pedig egy nagykapacitású írható formátum lesz.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Supergamer #10
    Igen, igen.
    3 DVD szabvany van most is.
    4.7;9.4;es 16.9 (vagy 16.7)

    En inkabb az utolso duplazasan gondolkodnek, mint 27 GB-n.
  • Laalee #8
    tok jo hogy meg el sem terjedt a dvd es mar le akarjak cserelni... hogy örülhetnek az asztali dvdvel rendelkezök...
  • Gabest #6
    Arra senki sem gondol, hogy adattárolásra mennyivel jobb lenne az a 27 giga a 9-nél? Mert ugye arra is lehetne/kellene 1x majd használni a távoli jövőben.
  • awender #5
    Eddasok hogy orulnek most. Mindig teriteken a kek sugar :)
  • zplayer #4
    Kijott a divx5! :))) fityiszt nekik :))
  • fotel #1
    hát ez dekurvajó