JohnnyCage

Komoly visszhangot okozott az "E-hulladék" ügye

Komoly visszhangot okozott a New York Times napokban megjelent írása, miszerint az Egyesült Államok potenciálisan veszélyes anyagokat tartalmazó technikai hulladéka a szegény országokba kerül, mint például Kína és India.

A Basel Action Network és Silicon Valley Toxics Coalition szervezetek szerint a szegényebb országokba szállított, potenciálisan veszélyes anyagokat tartalmazó technikai hulladékok egyre növekvő tendenciája igen súlyos egészségügyi és környezetvédelmi problémákat vet fel.

"Az e-hulladék továbbra is egy piszkos kis titka marad a high-tech forradalomnak. Az elektronikai ipar bizonyos kormányvezetőkkel, és egyes, az e-hulladék újrafeldolgozásában érdekelt csoportokkal együttesen szorgalmasan ügyködik az alapos vizsgálatok kikerülésén" - áll a napokban kiadott tanulmányban.

A jelentés szerint az Egyesült Államok nyugati részéből újrahasznosítási céllal összegyűjtött technikai hulladék 50 - 80 százaléka hajókra kerül, amelyek ázsiai országokba szállítják, ahol a feldolgozás költségei alacsonyak, a környezetvédelmi szabályozás pedig hiányos.

Bár pontos adatok nincsenek, a jelentést készítő szervezetek szerint a világ 500 millió számítógépe 2,87 milliárd kg műanyagot, 716,7 millió kg ólmot, és 286 ezer kg kadmiumot tartalmaz. Az Egyesült Államok területén található nehézfém hulladék mintegy 70 százaléka elektronikai eszközökből származik, áll a jelentésben.

Az Egyesült Államok kormánya, illetve az elektronikai ipar azonnal reagált a New York Times napilapban megjelent írásra, amely szerint a helyzet valóban aggasztó, és minnél hamarabb lépni kell annak megváltoztatásáért. Egyes szervezetek szerint azonban a veszélyes hulladékok mennyisége addig nem fog csökkenni, amíg az ipar az egészségre, illetve környezetre kevésbé ártalmas helyettesítő anyagokat nem talál.

Sokan élesen bírálják ugyanakkor az Egyesült Államok hozzáállását a kérdéshez, mivel az USA az Európai Unióval ellenben nem tartja be azt az 1994-es egyezményt, amely szerint tilos veszélyes hulladékot átszállítani a gazdagabb országokból a szegényebb országok területére. A Basel Convention egyezmény szerint az ilyen jellengű tevékenységre sem az újrahasznosítás, sem egyéb cél nem szolgáltathat indokot.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • dewdew #16
    Nagyon "szeretem" az olyan embereket, akik ervek nelkul parasztozni jonnek ide.
  • dewdew #12
    Oszinten szolva fogalmam sincs az USA "szmettelepeirol", csak a fenti cikkbol ertesultem rola. Ha bovebben beleasnam magam, akkor lehet, hogy velemenyt valtoztatnek. Igy viszont kizarolag gazdasagi szempontbol vizsgalva nekik adtam igazat.
  • Zerg #10
    Latom felreertettel, sebaj. :(
    Te is irod, hogy ELVILKEG, de gondolom tisztaban vagy, hogy mit is takar valojaban az az ELVILEG szo? Mint irtam is egy placcra leboritjak a szemetet, es majd a termeszet "ujrafelédolgozza". Sajnos :(((. USA vetsege abban van, hogy ezzel ok is 100%-ig tisztaban vannak, es megis ezt teszik!

    "En 100 %-ig biztos vagyok benne, hogy MINDEN ORSZAG kormanya ugyanigy tenne, ha az USA helyeben lenne."

    Szerencsere ebben tevedsz. Az EU nem Exportal hulladekot, sot mi tobb Japanb sem, tehat, nagyon ugy fest hogy a fejlett orszagokbol, csak USA el, az ilyen jellegu "ujrafeldolgozasi" szisztemaval. Na de sebaj, gondolom ettol fuggetlenul eljen USA ?! :(
    Elszomorit, hogy nem csak az amcsik dolnek be sajat "uberfaszak vagyunk" propagandanak, hanem mi is.
    Egyebkent en nem utalom USA-t, sot nagyon sok amerikai dolog nekem is tetszik, csak furcsan gondolkodnak sok tekintetben. Ezt persze nem mindenki erzi furanak, hiszen, ahogy latom te is osztod azt a nezetet, miszerint hogy ha lehet, miert ne hasznaljuk ki mas szegenyseget. Szerencsere nem mindenki igy gondolkodik, sot bizom benne, hogy te sem.
    Felre ne erts nem ellened irtam, amit irtam, csak erdekesnek tartom, hogy alapvetoen inkorrekt eljarast, hogy a picsaba partolhat igy valaki.

    Zerg
  • dewdew #8
    Kedves Zerg!
    "ázsiai országokba szállítják, ahol a feldolgozás költségei alacsonyak, a környezetvédelmi szabályozás pedig hiányos" - idezet a cikkbol
    Magyarul azert szallitjak oda, mert ott ELVILEG mukodik valamilyen ujrafeldolgozas/hasznositas ami raadasul olcsobb (sokkal olcsobb) mint az USA-ban.

    Zerg! A mondanivalod ertem, valoszinuleg erti mindenki, de gondolj csak bele. Nem csak azert vagy felhaborodva, mert a "GONOSZ" USA...?
    En 100 %-ig biztos vagyok benne, hogy MINDEN ORSZAG kormanya ugyanigy tenne, ha az USA helyeben lenne.
  • Zerg #7
    Eloszor is nem vagyok elvakult kornyezetvedo, es magaval a GreenPeace-szel sem szimpatizalok, sot..
    De a kovetkezo mondaton meg en is megutkoztem:
    Dewdew irta:
    "A vilag szegenyebb oszagai meg ugy orulnek, mint majom a farkanak, hogy kapnak 10 millio tonna hulladekot az USA-bol, mert az nekik munkat es megelhetest biztosit."

    Na ezert ez nem arrol szol, hogy sajnalatbol adnak kis nehez hulladekot a szegeny tavolkeleti orszagoknak az amcsik, hogy legyen mibol megelniuk!
    Ebbol az atlag kinai/indiai embernek semmi nem jut. Nem hogy nem dolgozzak fel, hanem meg csak megfeleloen sem taroljak azt. Errol ugyan nem az amik tehetnek, de pont ezt a jelenseget felismerve - miszerint a szegeny orszagok csak az extra profit remenyeben fogadjak be a nehez hulladekot, es nem taroljak biztonsaggal - hozta a fejlett (????) nyugat azt a donteset, hogy nem "exportalhatnak" nehez hulladekot a fejlodo orszagokba. Ezt Eurtopa kultur emberhez meltoan be is tartja, USA szarik az egeszre, kihasznalja a masik orszag szegenyseget (es nem utolso sorban a kapzsi vezetesuket, foleg India, de errol most nem irok, aki ismeri India felsovezetesi rendszeret, az ugy is tudja, hogy mire celzok), es nehany kapzsi amcsi "vallaja, hogy eltakaritja a szemetet". Na igen el is takaritja, a szamukra mar nem letezo vilagba, tehat USA hatarain kivulre. Azt leszarhjak, hogy ott mi lesz vele, a kovetkezo jelmondattal: "Jah, kerem, az mar nem a midolgunk!". Igen is az o dolguk is, hiszen ez globalis szennyozodest is okoz. Igaz, hogy effektiven a szegeny orszag koveti el a szennyezest, de USA a felbujto, megpedig szandekos felbujto, hiszen tudja, tudhatja jol, hogy mi lesz a srosa a "szemet adomyanuknak". Persze lehet strucc politikat is folytatni, hogy az engem nem erdekel, mert nem nalam van, de egyszer majd jon a kamion, amit a homokba dugott fejevel mar nem lat. A tavolkeletrol a troposzferaba jutott szennyezodes, bizony az USA-ban, es itt Europaban is leesik. Jah, akkor meg boszen okoljuk majd erte Kinat meg Indiat, hiszen "milyen mocskok is ok." Es mindenki a "szegeny" amikat fogja sajnalni, hogy a rohadt tavolkeleti szennyezodestol pusztul USA-ban a novenyzet. Detto ue. a velemenyem a Kiotoi egyezmeny felrugasarol. De mit is varhatnank egy orszagtol, akinek az elso embere, hogy is fogalmazzak szalonkepesen, epp a gnom szintje felett all. Gondolom ertitek mire celoztam...
    Tehat kedves Dewdew hidd el, nem dolgozzak fel az "adomanykent" kapott szemetet, egyszeruen leborijak egy placcra es kesz. Ez bun, de az is bun, hogy ezt amerika tudvan tudva meg is ad nekik "hala hulladekot", hogy ennek tavolkeleten "oruljenek, mint majom a farkuknak".

    ps. Nekem elsosorban nem az a bajom, hogy ilyen anyagokat hasznalnak, hasznaljak nyugottan, amig nincs jobb, es persze megfizetheto aron. Viszont azt mar elutasitom hogy a szegenyseget kihasznalva olcso aron megszabadulnak sajat szaruktol, holott nekik mind a tokejuk, mind az eszkozallomanyuk meg volna ennek kultur emberhez melto eltakaritasara.

    Persze, ha amcsian ezt ertik demokracian, hogy hasznaljuk ki a szegenyeket, akkor vagy, nekik, vagy nekem el teves kepem a demokraciarol...

    Zerg
  • MuERTe #6
    Hogy fel lenne háborodva itt minden harcos természetvédő, ha egy reggel arra ébredne, hogy méregdrága számítógépe (egyéb elektronikai és tartós fogyasztási cikke) az éjszaka folyamán lebomlott, és semmiféle, a bioszférára káros mellékterméket ill. maragványt nem hagyott maga után.
  • dewdew #4
    "És ezek az anyagok NEM bomlanak le..."
    De ha nem szennyeznek a "szemet amcsik" a kornyezetet, akkor valoszinuleg a billenyuzetedet sem verhetned, hogy ilyeneket ide beirj.

    Valamit valamiert.
    Ez szamomra kb olyam, mint a koleszterin. Az orvosok folyamatosan mondjak, hogy a sok koleszterin milyek karos, ezert ne egyunk ilyen-olyan eteleket. En meg magasrol szarok erre, es ha valami finom, akkor azt fogom megenni, es nem eszek "muanyagizu" kajat csak azert mert nincs benne koleszterin.
    A vilag szegenyebb oszagai meg ugy orulnek, mint majom a farkanak, hogy kapnak 10 millio tonna hulladekot az USA-bol, mert az nekik munkat es megelhetest biztosit.
    Tehat sokfele szemszogbol lehet nezni a dolgokat, es minden oldalrol mas a velemeny.
  • Frenk #3
    Éppen eléggé torkig lettem az USA-val az olimpia kapcsán is..
    Ez a fenti cikk rámutat egy pontra, amiből látszik, hogy a amerikaiak fejlettnek tartják magukat, de "agyban" (értsd: szemléletmódban) még messze le vannak maradva Európától...
    És mondom..ez csak egy pont...van több is (pl: Alaszka kincseinek kitermelése, Kyoto-i egyezmény felmondása).
    Elég soxor találkozom a neten amikkal...és hát egyre többször sikerül letörnöm a büszkeségüket (ha csak pár percre is).