Csabi

Videolejátszás vezetéknélküli készülékeken

A különböző hordozható készülékek egyre több funkcióval rendelkeznek. A jövőben természetesen ezek további szolgáltatásokkal fognak bővülni. Így például képesek lesznek hatékony és jó minőségű videolejátszásra is, amely a szakemberek szerint nagyon népszerű lesz a felhasználók körében. Ezért a nagyobb cégek egyre komolyabban kezdik fejleszteni azokat a technológiákat és eszközöket, amelyek megfelelő minőségű videolejátszást tesznek lehetővé a vezetéknélküli készülékeken is.

Az Apple, az Ericsson és a Sun Microsystems cégek úgy határoztak, hogy a jövőben együttműködnek annak érdekében, hogy minél hatékonyabb videoalkalmazásokat tudjanak kifejleszteni. A gyártók között létrejött megállapodás értelmében a Sun szállítja azokat a hardver- és szoftvereszközöket, amelyek a videoátvitelhez szükségesek. Az Ericsson elsősorban a vezetéknélküli rendszerre koncentrál, míg az Apple a QuickTime szoftverét alakítja át úgy, hogy az teljes mértékben megfeleljen a vezetéknélküli videoátvitelhez.

A cégek az eddigi fejlesztések eredményéről a Los Angelesben megrendezett QuickTime Live konferencián számoltak be. A bemutatón egy MPEG-4 formátumú videot lehetett megtekinteni, amely egy Sun szerver segítségével megjelent egy televízión, egy set-top boxon és egy Ericsson által készített vezetéknélküli készüléken is.

Anette Jorgensen, az Ericsson egyik munkatársa elmondta, hogy a vezetéknélküli eszközökön való videolejátszást támogató hardver- és szoftvereszközök hamarosan elérhetővé válnak. A cégek tervei szerint ezeket egyes mobiltelefon szolgáltatók már a második negyedévben megkaphatják.

A hírek szerint a Toshiba is fejleszt egy olyan chipet, amely kifejezetten a mobiltelefonokba kap majd helyet, és támogatni fogja az MPEG-4 formátumú videok lejátszását. Az új chip hivatalos bemutatójára várhatóan az év végén kerül majd sor.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)