Franczy

Normál SDRAM memóriás SiS645-ös alaplapok

A DDR SDRAM memóriamodulok közelmúltbeli áremelkedése következtében a legnagyobb tajvani alaplapgyártó cégek közé sorolt Gigabyte Technology és Micro-Star International (MSI) úgy döntött, hogy hamarosan olyan belépőszintű alaplapokat dob piacra, melyeken a SiS645-ös chipkészlet mellett található DIMM memóriafoglalatok nem DDR (Double Data Rate) SDRAM, hanem csak SDR (Single Data Rate) SDRAM memóriamodulok fogadására lesznek képesek. Szakértők szerint az említett két cég ezen döntése a mai piaci viszonyok ismeretében nem meglepő, ugyanis hasonlóan cselekszik mostanság több más alaplapgyártó is, amikor az Intel közelmúltban bejelentett, kizárólag SDR SDRAM memóriákat támogató i845S típusjelzésű chipsetére épülő alaplapot dob piacra.


A Silicon Integrated Systems (SiS) SiS645-ös alaplapi chipkészletéről tudni kell, hogy egyaránt támogatja a teljesen hagyományos SDR SDRAM memóriákat és az újabb DDR SDRAM memóriákat is, azonban az eddigiekben szinte egyetlen nagyobb alaplapgyártó cég sem dobott piacra olyan SiS645 chipsetes alaplapot, mely SDR SDRAM memóriatámogatással rendelkezett volna. Ez természetesen teljes mértékben érthető, hiszen a jó öreg SDR SDRAM memóriák felett egyértelműen eljárt már az idő, és bár a DDR memóriákkal közel sem érhető el az elnevezésből sejthető dupla teljesítmény, azért a DDR memóriákkal szerelt rendszerek érezhetően jobban teljesítenek az SDR memóriás rendszereknél. A közelmúltban azonban a memóriaárak jelentős növekedésnek indultak, így felmerült a gyártókban, hogy mi lenne, ha kihasználnák a SiS645-ös chipset normál SDRAM memóriákkal való kompatibilitását, ugyanis ily módon minden eddiginél olcsóbb rendszereket lehetne építeni, és mint most már tudjuk, az ötletet tett követte.

Szakértők szerint a belépőszintű Pentium 4-es alaplapok piacán a SiS chipsetes alaplapok rendkívül jó ár/teljesítmény mutatóval rendelkeznek, még akkor is, ha egyes, közeljövőben debütáló SiS645-ös chipsetes alaplapon csak a normál SDRAM memóriák fogadására lesznek képesek. Mondják ezt többek között azért, mert bár az Intel közelmúltban debütált i845S típusjelzésű SDR SDRAM-os chipkészlete olcsóbb a DDR SDRAM memóriákat támogató i845 B-step chipsetnél, de még mindig jóval drágább, mint a Silicon Integrated Systems-féle SiS645-ös chipset.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!