JohnnyCage

A DRAM termelés júliusban éri el a keresletet

Az elemzők szerint a DRAM termelés júliusban éri el a keresletet, de addig azonban további jelentős áremelések várhatóak, és az árszint előreláthatólag az év második felében sem fognak csökkenni.

A DRAM memóriachipek raktárkészletei folyamatosan csökkennek, és a társaságok legkorábban is csak júliusban érik el újból kereslettel megegyező gyártókapacitást, közölte Thomas Chang, a Mosel Vitelic elnökhelyettese. A társaság következésképpen arra számít, hogy a DRAM memóriachipek, illetve memóriamodulok áremelkedése az év második felében tovább fog folytatódni.

A Mosel Vitelic szerint a 128 Mbites SDRAM chipek nagykereskedelmi darabára az első félév végére 4,50 - 5 dollárra emelkedik a jelenlegi 3,5 - 4 dolláros szintről. A nagyobb tárolókapacitású, 256 Mbites SDRAM chipek darabára ugyenezen idő alatt 7 - 7,50 dollárról 9 - 10 dollárra emelkedik. Chang elmondása szerint a DRAM gyártók 2002-ben összeségében mintegy 40 százalékkal növelni fogják gyártókapacitásukat, miközben a kereslet 50 - 60 százalékkal is visszaeshet.

2001 harmadik negyedévétől a japán és amerikai gyártók elkezdték lecsökkenteni DRAM gyártókapacitásukat, hogy megállítsák a zuhanó árakat. A világ egyik legnagyobb memóriagyártójának számító Micron Technology például 20 százalékkal csökkentette DRAM termelési mennyiségét, amelynek hatása várhatóan februártól lesz érezhető a piacon. Számos társaság új, fejlettebb gyártástechnológiákra vált, amely az átalakítási munkálatok következtében újabb gyártókapacitás csökkenésekhez vezet.

Chang szerint az egy PC-re jutó átlagos memóriakapacitás tavaly decemberben 198 MByte-ról 228 MByte-ra emelkedett, majd ez az érték az idei év elején tovább nőtt 280 MByte-ra. A növekvő DRAM kereslet nem növekvő PC szállításokból származik, hanem az új, nagyteljesítményű megoldások bevezetésének következménye. A PC gyártók mindemellett attól tartanak, hogy kiürülnek DRAM készleteik, ezért több társaság igyekszik előre felvásárolni annyi memóriamodult, amennyit csak tud.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!