JohnnyCage

Hiány miatt emelkedik a notebook memóriák ára

A DRAM memóriachipek forgalmazói szerint a 256 Mbites SDRAM chipek, különösen a notebookokba szánt SO-DIMM mobulokhoz készülő változatok jelenleg hiánycikknek számítanak, ami az utóbbi hetekben az árak gyors emelkedéséhez vezetett.

A SO-DIMM modulokhoz készülő 256 Mbites SDRAM chipek nagykereskedelmi ára jelenleg 8,80 dollár körül mozog, amennyiben azonban a hiány tovább folytatódik, ez az ár már a jövő héten 10 dollár fölé emelkedhet. Az elemzők szerint a hiány fő oka az, hogy a DRAM gyártók minél hamarabb át akarnak állni a nagyobb nyereséget termelő DDR-SDRAM chipek gyártására, az SDRAM chipek termelése pedig gyorsan csökken.

A hagyományos SDRAM chipek azonban továbbra is igen nagy mennyiségben fogynak, különösképpen a notebook számítógépek piacán. A notebookok piaca az elmúlt két hónapban mintegy 5-10 százalékkal növekedett, a DDR megoldások ezidáig azonban még nem hódították meg ezt a szegmenst, amely így egyre több SDRAM chipet igényel.

Ipari szakértők szerint a DDR-SDRAM memóriák az idei év harmadik negyedéig semmiképpen nem jutnak be a notebook megoldásokba. Amennyiben a DRAM memóriagyártók továbbra is egyre inkább a DDR chipek gyártására koncentrálnak, az SDRAM megoldásokat pedig elhanyagolják, a notebook memóriák hiánya, illetve magas árszintje akár a harmadik negyedévig is eltarthat.

A SO-DIMM memóriamodulokba készülő, 128 Mbites SDRAM chipek vezető gyártója jelenleg a Dél-Koreai Hynix Semiconductor. A nagyobb tárolókapacitású, 256 Mbites SDRAM chipek fő szállítói a Dél-Koreai Samsung Electronics, illetve a tajvani Winbond Electronics.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!