Franczy

Simputer: olcsó számítógép a fejlődő országoknak

Egy indiai fejlesztőcsoport kifejlesztette az általuk Simputer névre keresztelt eszközt, mely nem más, mint egy olyan hordozható számítógép, mely a várakozások szerint a világ fejlődő országaiba is eljuttathatja a számítástechnikát.

Az eddigiekben megszokhattuk, hogy a parányi kéziszámítógépek és a notebookok elsősorban az elfoglalt és tehetős üzletemberek "játékeszközei" voltak, e téren azonban most némi változás állt be. Vinay L. Deshpande, a Simputer számítógépet az Indiai Tudományos Intézet munkatársaival közösen kifejlesztő Encore Software cég elnöke azt nyilatkozta, hogy a Simputer hamarosan valósággá válik, ugyanis várhatóan már az idei év második negyedévében megkezdődik a sorozatgyártása.

Az Indiai Tudományos Intézet és az Encore Software által alapított Simputer Trust szakemberei az üggyel kapcsolatban elmondták, hogy a minden eddiginél olcsóbb számítógép operációs rendszerének szerepét a Linux tölti be, a Simputer pedig alig lesz nagyobb egy átlagos Palm kéziszámítógépnél, ennek ellenére állítólagosan minden olyan képességgel rendelkezik majd, amilyen képességgel egy egyszerűbb hordozható számítógép, azaz notebook rendelkezik. A Simputerben 32 MB standard memória, 32 MB flashmemória, egy integrált modem, egy infravörös port és egy USB port is megtalálható, vagyis a más eszközökhöz történő csatlakoztatásával vélhetően semmilyen probléma nem adódik majd. A Simputer 240 x 320 pixeles felbontású érintőképernyőjén a fejlesztők sok grafikát és nagy ikonokat helyeznek el a minél egyszerűbb használhatóság reményében, ezenkívül pedig az Encore Software által kifejlesztett beszédfelismerő szoftver is sokat segíthet a fejlődő országok számítástechnikailag képzetlenebb felhasználóinak. Ugyancsak említésre méltó, hogy a Simputer maga is képes szóbeli visszajelzésre, ráadásul mindezt több nyelven teszi.

A Simputer Trust cég számára a monokróm és színes LCD kijelzőket, a flashmemóriákat, valamint a Smart Cardokat a Sharp Electroincs Singapore szállítja, mely cég képviselői az Encore Software képviselőivel közösen a napokban már be is mutatták a Simputer első tesztpéldányait. Simputerről ezenkívül annyit lehet még tudni, hogy ára várhatóan 200 dollár alatt marad, energiaellátásáról pedig három darab AAA elem gondoskodik majd, melyek segítségével az ígéretek szerint akár 6-8 órás folyamatos működés is elérhető.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!