JohnnyCage

Hat hónap után feltámadt a Napster?

Hat hónap szünet, valamint folyamatos ígérgetések után Konrad Hilbers, a Napster Inc. vezérigazgatója bemutatta az új, előfizetés-alapú szolgáltatás jelenleg még fejlesztés alatt álló verzióját.

A csütörtöki bemutatón Hilbers bepillantást engedett a készülő rendszerbe. A szolgáltatás jelenleg még igencsak félkész állapotban van, a társaságnak még rengeteget kell dolgoznia, mire az új Napster szolgáltatás hivatalosan is beindulhat. A nyilvános béta legfeljebb 20 ezer felhasználó csatlakozását teszi lehetővé, a hálózat maga pedig 110 ezer független kiadóktól származó zeneszámot tartalmaz.

Az elemzők szerint a bétaverzió kiadásának ideje kevésbé véletlen, mint inkább annak tudható be, hogy a rivális zeneszolgáltatások az elmúlt hetekben sorra beindultak, és a Napster igyekszik minél jobban a figyelem középpontjában maradni. A közelmúltban kinevezett vezérigazgató a bétateszt verzió kiadásával egyidőben bejelentette azt is, hogy a társaság immár közel áll ahhoz, hogy lezárja peres ügyeit a lemezkiadókkal.

"Sikerült elkészítenünk azt, amit már jóideje ígértünk: egy biztonságos peer-to-peer (egyenrangú hálózat) megoldást" - mondta Hilbert. "Ez elengedhetetlen volt ahhoz, hogy licenszmegállapodást köthessünk a lemezkiadókkal."

A Napster előtt azonban még hosszú és rögös út áll, mire ismét régi fényében tündökölhet, vagy legalábbis megközelíti azt. Az újonnan megjelent online zeneszolgáltatások ráadásul komoly konkurenciát jelentenek a társaság számára, és amennyiben a Napster nem tud valamilyen módon kiemelkedni a riválisok közül, akár el is bukhat.

"A Napster egy óriási kihívás előtt áll" - mondta Mark Mooradian, a Jupiter Research elemzője. "Bevallom, és személyszerint szkeptikus is vagyok. A felhasználók emlékezetében a Napster az ingyenes zenét képviseli" - tette hozzá az elemző arra utalva, hogy a korábbi Napster felhasználók közül sokan nem lesznek hajlandóak fizetni az internetről letöltött zenékért.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Csatti #8
    pontosan, a mostaniak sokkal többet tudnak, jobbak és még mindig ingyenesek
  • tomcs #2
    ha ez is p2p akkor elmehet a fenebe. majd szamolja hogy hany szamot tolthetek le meg hogy mit de azert fizessek is erte. ha napsterrol leszedtem 1 szamot es nem tetszett mert zajos volt vagy valami, akkor del gomb es kesz, meg lehet hogy nem is azt a szamot kerestem csak bele akartam hallgatni stb. de a letolteseket gondolom automatikusan fogja szamlalni, aztan meg mondd meg neki hogy aztat ne vegye hozza mert igen bugos, puttyog, zajos meg nem is kell... az meg a masik hogy ha mar penzt kernek erte igazan elvarhato (sot ma mar technikailag is lehetseges szerintem..) hogy valami garantaltat kapjal. mintha a fotexbe bemennel es azt mondanak fizess, aztan ha valakinel pont van ami kell nem nezunk oda amig lemasolod
  • CSOCSO #1
    pl én sem fogok fizetni!