JohnnyCage

Tovább folytatódik a memóriaárak emelkedése

Az elmúlt karácsonyi szezon óta a memóriagyártók immár a harmadik alkalommal hajtanak végre jelentős áremelést a DRAM memóriachipek és modulok körében.

A 128 Mbites SDRAM chipek ára Karácsony óta gyorsan emelkedik, ami legfőképpen a kereslet növekedésének, illetve az egyre szűkösebb készleteknek tudható be. A kereskedők azt remélik, az emelkedő árak visszaállíthatják nyereségeiket, egyelőre azonban kérdéses, hogy az árak miként változnak januárt követően. Számos elemző szerint mindössze időszakos áremelkedésről van szó, amely az idei első negyedévben véget ér, és a DRAM árak újból leesnek. Mivel azonban az elmúlt egy év során a gyártók nagyrésze jelentős mértékben csökkentette a DRAM-ok gyártási mennyiségét, könnyen elképzelhető, hogy a szűkös gyártókapacitás a közeljövőben is magasan fogja tartani az árakat.

A Dél-Koreai Hynix Semiconductor az elmúlt héten mintegy 30 százalékkal emelte 128 Mbites SDRAM chipjeinek darabárát, amely így elérte a 2 dollárt. A Hynix legnagyobb riválisa, a szintén koreai Samsung Electronics azonos mértékű áremelést hajtott végre 128 Mbyte-os PC133 SDRAM DIMM moduljainak körében.

- Októberben kezdtük emelni árainkat, mivel hiány alakult ki az SDRAM chipekből - mondta Tom Quinn, a Samsung marketing részlegének elnökhelyettese. - A szerződéses árakat novemberben kedtük emelni, amelynek hatása decembertől vált érezhetővé. Hogy ez az árszint fenntartható-e? Meglátjuk. Az elmúlt két hónap eladásai mindenesetre nagyon jól alakultak.

Bár a 30 százalékos áremelkedés jelentős, egy átlagos számítógép árának még mindig alig 3 százalékát teszi ki a memóriamodul. Ipari szakértők szerint azonban az Intel i845D chipkészletének kiadásával jelentősen növekedni fog a DDR-SDRAM chipek, illetve modulok iránti kereslet, ami a nagyteljesítményű memóriák árának tartós és jelentős emelkedéséhez vezethet.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • braindance #14
    Most azt hiszik hogy a jogdíjak emelésével abbahagyják az emberek a CD-másolást, vagy csak ezzel is tömni akarja az erősen vadkapitalista lemezkkiadó?
  • Hahoocsi #5
    Nem. 8 darab 128Mbites chipből lesz 1db 128MByteos RAM modul.
  • Break #4
    a bevezetőben az nem 128 megabájtos akar lenni??