Franczy

i845D chipsetes ABIT és Soltek alaplapok

Különböző források szerint a kiváló minőségű tuning alaplapjairól híres ABIT a jövő héten hivatalosan is bejelenti első olyan Pentium 4-es alaplapját, mely az Intel legújabb, i845D, vagy akinek jobban tetszik i845 B-step típusjelzésű alaplapi chipkészletére épül. Az ABIT újdonságáról már a hivatalos megjelenést megelőzően kiszivárgott több információ, így többek között már most tudni lehet, hogy az ABIT BD7-RAID egy olyan i845D chipsetes alaplap lesz, mely az újabb, azaz Socket 478-as tokozású Intel Pentium 4-es processzorok fogadására lesz hivatott, két DIMM memóriaslotja pedig maximálisan 2 GB PC1600-as, illetve PC2100-as DDR SDRAM memória befogadására lesz képes.

Az ABIT BD7-RAID részét képezi ezenkívül egy AGP4x-es slot, hat PCI slot, egy CNR slot, egy AC'97-es integrált hangrendszer, valamint egy Intel gyártmányú integrált hálózati kontroller. Ahogy az már az újdonság nevéből is sejthető, a RAID vezérlő sem hiányozhat a BD7-RAID repertoárjából, mely esetünkben nem más, mint egy HPT372 típusjelzésű IDE RAID kontroller, mely már a legújabb ATA-133-as interfésszel rendelkező merevlemezekkel is könnyedén elboldogul, ezenkívül pedig a RAID 0, RAID 1 és RAID 0+1 szabványokat támogatja. Az egyébként normál ATX formátumban készülő ABIT alaplapról természetesen a már jól ismert tuning lehetőségekkel kecsegtető SoftMenu III technológia sem hiányozhat, valamint egy integrált POST kontroller is az alaplap részét képezi. Egyes források szerint az ABIT egy BD7M típusjelzésű i845D chipsetes alaplapot is piacra kíván dobni, mely lényegében nem lesz más, mint az imént ismertetett BD7 MicroATX formátumú változata, mely a nagytestvérhez képest csak három PCI slottal rendelkezik majd, valamint a BD7M vásárlóinak az IDE RAID vezérlőről és a POST kontrollerről is le kell mondaniuk. Ezen források azt is tudni vélik, hogy az ABIT BD7-RAID és az ABIT BD7M forgalmazása világszerte a jövő év első munkanapján kezdődik meg, de ezzel kapcsolatban nyilván okosabbak leszünk majd a jövő héten, amikor is mindkét ABIT újdonság hivatalos debütálására sor kerül.

Az ABIT-on kívül természetesen a Soltek cég sem szeretne lemaradni i845D fronton, így várhatóan a napokban debütál majd a cég erre az új Intel chipkészletre épülő alaplapja, a Soltek SL-85DR-C, melynek forgalmazása hivatalosan a jövő év elején kezdődik csak meg. A hat PCI slottal, egy AGP4x-es slottal, egy CNR slottal, valamint integrált AC'97-es hangrendszerrel rendelkező új Soltek alaplap a Socket 478-as tokozású Intel Pentium 4-es chipekhez készült, két DIMM memóriafoglalatába pedig maximálisan 2 GB DDR SDRAM memória helyezhető be. A Soltek SL-85DR-C kiskereskedelmi ára várhatóan 130 dollár körül alakul majd.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Laalee #1
    de miert ezt a nyamvadt cnr t eroltetik... meg a budos eletben nem lattam embert aki hasznalta volna, viszont isa annal inkabb kene