JohnnyCage

Windows XP: Bluetooth és USB 2.0 támogatás jövőre

A szoftveróriás Microsoft a jövő évben kiad két olyan frissítést a Windows XP operációs rendszerhez, amelyeket követően két új technológia, a Bluetooth és a USB 2.0, immár teljes támogatást fog élvezni a szoftverben.

Mindkét technológia különféle perifériák PC-hez kapcsolását teszi lehetővé. A USB 2.0 mindezt meglehetősen nagy, 480 Mbit/s adatátviteli sebességgel valósítja meg, a Bluetooth pedig egy drótnélküli technológia. A USB 2.0 támogatásához szükséges frissítőcsomag a Microsoft közleménye szerint valamikor a jövő év elejefelé várható, a Bluetooth támogatás pedig 2002 közepefelé készül el.

A Windows XP jelenlegi formájában két, az említett technológiákkal konkurens megoldást támogat az IEEE1394 (FireWire), illetve a 802.11b drótnélküli hálózati rendszer képében. Azok a felhasználók, akik a USB 2.0 és Bluetooth technológiákat a frissítések elkészülte előtt kívánják használni, megtehetik mindezt, mivel a külső cégek beépíthetik a támogatást az operációs rendszerbe. Az általános támogatás hiánya ezért nem jelenti a technológiák XP alatti használhatatlanságát.

A Gateway például január első hetétől minden új, Windows XP-alapú számítógépét USB 2.0 támogatással fogja kínálni, közölte a számítógépgyártó szóvivőnője. A Windows XP felhasználók azonban csak valamikor a jövő év első felében juthatnak hozzá a USB 2.0 kiegészítéshez a Windows Update segítségével.

Az elemzők szerint a FireWire (IEEE1394) csatoló támogatása a rivális USB 2.0-val szemben annak tudható be, hogy a FireWire -elsősorban a digitális kamkordereknek köszönhetően- immár több tízmillió eszközön megtalálható. A USB gyakorlatilag minden új számítógépben megtalálható, ez azonban a legtöbb esetben csak a korábbi, sokkalta lassabb 1.1-es változat támogatását jelenti. A Bluetooth esetében a kezdeti támogatás hiánya elsősorban a technológia kiforratlanságának következménye.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!