JohnnyCage

A spam-ek betiltásáról szavazott az EU

Az Európai Unió a közelmúltban komoly lépést tett a spam-ek, vagyis a kérés nélküli reklámok betiltásának irányában. A telekommunikációs miniszterek a napokban szavaztak a kérdésben.

Az Európai Unió telekommunikációs miniszterei az egyre inkább terjedő istencsapás, a spam betiltása mellett tették le voksukat. A cél a felhasználók védelme a kéretlen reklámok tömegétől, valamint internethasználatuk kifürkészéséről. A kéretlen reklámok ugyanis rohamosan terjednek, egyre inkább hátráltatják a felhasználók internetezését, és kezdenek az e-mailekről az SMS-ekre is átterjedni.

A spam tilalom annak az EU törvénytervezetnek a része, amely az elektronikus kommunikáció titkosságát hivatott megőrizni, és a jelenlegi kommunikációs türvényt jelentősen módosítani fogja. A napokban született döntés jelentős áttörést jelent a kérdésben, amely már hónapok óta megosztotta az EU tagállamait, illetve az Európa Parlementet.

Rik Daems, a belga telekommunikációs miniszter, aki a döntést bejelentette elmondta, immár bizonyos, hogy a reklám jellegű e-mailek továbbításához szükséges lesz a címzett egyértelmű beleegyezése. Az EU 15 tagállamának felhasználói üdvözölték a döntést, amely az Európai Bizottság szerint az európai internetezőknek évi 8,8 milliárd dollár kárt okozó spam-ek ügyében született.

A határozat szerint azok a társaságok, amelyek már jelenleg is működtetnek elektronikus levelezési listákat, nem kötelesek a listán szereplő felhasználók utólagos beleegyezését kérni, az új címek esetében viszont már az új törvény szerint kell eljárniuk.

Az EU miniszterei mindemellett megerősítettek egy korábbi döntést is, amely tiltja a kérés nélküli szöveges üzenetek mobiltelefonra való küldését. A mobilfelhasználók szerint egy ilyen tilalom hiánya védtelenül hagyná őket az SMS spam-ek áradata előtt.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • jenny #4
    Te aronka, ennyire nem tragikus a helyzet, ugyanis ha még egyszer elolvasod a cikket rájössz, hogy csak a kereskedelmi célú (= reklám jellegű) kérés nélküli üzenetekről van szó...
  • rgranc #3
    "Az EU 15 tagállamának felhasználói üdvözölték a döntést, amely az Európai Bizottság szerint 8,8 milliárd dollár kárt okoz évente az európai felhasználóknak."
    Hehe. A DONTES. :)
  • aronka #1
    "...tiltja a kérés nélküli szöveges üzenetek mobiltelefonra való küldését"
    Akkor ez most azt jelenti, hogy mielott SMSt irnek valakinek fel kell hivnom megkérdezni, hogy kuldhetek-e neki SMSt?:)