JohnnyCage

Tajvanba helyezné az US chipek gyártását a SUN

A mikroprocesszorok előállítási költségeinek csökkentése, valamint a rivális Intellel való hatékonyabb szembeszállás érdekében a SUN Microsystems fontolóra vette az UltraSPARC processzorok gyártásának Tajvanba telepítését.

A két lehetséges gyártó a United Microelectronics Corporation (UMC), és a Taiwan Semiconductor Manufacturing Company (TSMC). A SUN jelenleg az UltraSPARC II chipek tajvani gyártásának lehetőségeit vizsgálja a UMC-vel együttműködésben.

David W. Yen, a SUN processzor termékek részlegének menedzsere elmondta, hogy a társaság elsősorban a régebbi, kisebb teljesítményű UltraSPARC II modellek gyártásának Tajvanba telepítésén gondolkodik. A vezető hozzátette, hogy amennyiben a tajvani gyártók kedvező áron megfelelő minőséget tudnak nyújtani, elképzelhető, hogy az UltraSPARC III processzorok gyártására is megbízást kapnak.

A SUN Microsystems UltraSPARC X mikroprocesszorait jelenleg a dallasi központú Texas Instruments gyártja, amellyel a társaság hosszú ideje igen szoros partnerkapcsolatban áll. Yen elmondása szerint azonban a tajvani szerződéses gyártók rendkívül olcsón állítják elő a chipeket. Mivel ezen társaságok az alkalmazott technológát, illetve a chipek minőségét tekintve rendkívül sokat fejlődtek az utóbbi években, a SUN is mérlegeli egy esetleges kitelepített chipgyártás lehetőségét. A vezető úgy véli, amennyiben a tajvani gyártók minössze 5-10 százalékkal tudják olcsóbban előállítani a chipeket, mint a TI, a társaság nem vált. Yen ugyanakkor nem mondott pontos értéket, mekkora megtakarítást szeretne elérni a társaság.

A SUN Microsystems jelenleg mintegy 1 millió processzort használ fel évente, beleértve a társaság partnereinek (Fujitsu, Tatung) továbbított chipeket is.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!