Franczy

A Microsoft decemberben a bíróságokon tanyázik majd

A dolgok jelenlegi állása szerint a világ egyik legnagyobb szoftvercége, a Microsoft jogászai és ügyvédei december folyamán komolyan megdolgoznak majd a fizetésükért, ugyanis az év utolsó hónapjában egymást követik majd a szoftvercég peres ügyeivel kapcsolatos törvényszéki tárgyalások, meghallgatások és egyeztető tárgyalások, melyek a Microsoft reményei szerint természetesen nem zárulhatnak másként, mint hogy a Microsoft győztesen kerül ki belőlük.

Szakértők szerint a Microsoft az előttünk álló hetekben mindent megtesz majd annak érdekében, hogy egy rendkívül agresszív stratégia révén a tárgyalóasztalnál szerezze meg azt a győzelmet, melyet a bírósági tárgyalásokon eddig nem sikerült elérnie. Arról azonban nem szabad megfeledkeznünk, hogy a Microsoft bármilyen megegyezést is köt az őt vádló felperesekkel, a különböző bírói testületeknek is áldásukat kell majd adniuk ezekre a megállapodásokra, vagyis a Microsoftnak apait-anyait bele kell majd adnia, ha minél hamarabb maga mögött szeretné tudni ezeket a számára felettébb kényes peres ügyeket.

"A Microsoft által javasolt megállapodások lényegi tartalma a legtöbb esetben nem túl sok racionalitást tartalmaz, és az is köztudott, hogy sokan vannak az ellen, hogy az ilyen megállapodásokat ratifikálják. Ezenkívül az sem lehet kérdéses, hogy amennyiben a Microsoft mostani ajánlatait elfogadnák a felperesek és a bírói testületek, a Microsoft szoftverpiac feletti uralma lényegében semmit sem változna" - nyilatkozta az üggyel kapcsolatban Hillard Sterling, a chicagoi Gordon & Glickson ügyvédi iroda trösztellenes ügyekkel foglalkozó jogásza.

Egyelőre a Microsoft azon javaslatának is kérdéses a jövője, miszerint a szoftvercég a több mint száz peres ügyének elejtése fejében létrehozna egy alapítványt, mely az elkövetkező öt évben mintegy 1 milliárd dollár értékű Microsoft szoftvert, szolgáltatást és hardvert adományozna az Egyesült Államok szegényebb iskolái számára. Ezt a javaslatot egyébként rendkívül sokan támadják arra hivatkozva, hogy ez nem hogy büntetés lenne a Microsoft számára, hanem szinte ajándék, hiszen miközben elejtenék az ellene felhozott vádakat, az amerikai iskolákban is növelni tudná a saját szoftvereinek az arányát. A javaslat ellen egyébként az Apple Computer vezetői is felemelték a hangjukat, ugyanis szerintük a Microsoft a tervezet esetleges elfogadása esetében abban a piaci szegmensben is növelni tudná jelenlétét, mely szegmensben az Apple az eddigiekben hagyományosan jó pozíciót töltött be.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • marque #1
    ez egy vicc..