JohnnyCage

A SUN hivatalosan is bejelentette az 1 GHz-es US III-at

A SUN Microsystems átlépte az 1 GHz-es órajelet legújabb UltraSPARC III processzoraival, amelyek a társaság bejelentése szerint a jövő év elején kerülnek be a társaság munkaállomásaiba.

Korábbi cikkünknek megfelelően a SUN hétfőn hivatalosan is bejelentette az UltraSPARC III processzorcsalád legújabb tagját, az UltraSPARC Cu 1050-et. A társaság mérési eredményei szerint az 1,05 GHz órajelen működő processzor mintegy 17 százalékkal nyújt nagyobb teljesítményt, mint a jelenleg alkalmazott 900 MHz-es modell.

A SUN a közelmúltban fokozatosan tért át a 900 MHz-es, réz technológiával készülő UltraSPARC III chipek alkalmazására szervereiben. A társaság az elsők között szerelte fel csúcskategóriás SUN Fire 15K modelljeit a 900 MHz-es chipekkel, később pedig a középkategóriás megoldások is megkapták a processzort. A SUN az egyre jobban kiéleződő konkurenciaharc miatt a lehető leghamarabb tovább kívánja növeli processzorjainak teljesítményét.

Az új chip a Texas Instruments dallasi gyárában fog készülni 150 nm-es csíkszélesség mellett. A réz összeköttetéseket tartalmazó processzor az alacsony k értékű dielektrikum alkalmazásának köszönhetően mérsékelt áramfogyasztással bír. A SUN az új modell mellett egy "Jalapeno" kódnevű változatot is ki tervez adni a közeljövőben. A Jalapeno, hivatalos nevén az UltraSPARC IIIi szintén a TI gyáraiban fog készülni, de már 130 nm-es eljárással. Az US IIIi a processzor eredeti változatának 29 milliójával szemben 87 millió tranzisztort fog tartalmazni, elsősorban a hozzáadott 1 MByte-os chipre integrált cache memória miatt.

A Jalapeno fejlett energiagazdálkodási funkciókkal lesz ellátva, és többek között képes lesz kikapcsolni a használaton kívüli részegységeit. A chip elsőként fogja alkalmazni a SUN Labs fejlesztését, az aszinkron adatutakatat, amelyek lehetővé teszik, hogy a processzor bizonyos részegységei egymástól különböző órajelen működjenek. A chip újdonságai között lesz még a Jbus chipek közötti kommunikációs technológia is.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • ixyon #2
    a sun nagyon keni a CPUkat... eddig mindíg a jó multiprocessing volt az rlőnye... EZT 1 KICSIT ELVESZTETTE AZ us3MASOKKAL, DE TALÁN AZ usIIIi talán taléán ezen változtat:)