Franczy

AMD-Soitec szerződés

A Silicon-On-Insulator Technologies (Soitec) képviselői a franciaországi Berninben a napokban bejelentették, hogy a cégnek a közelmúltban sikerült egy többmillió dolláros szerződést aláírnia az Advanced Micro Devices (AMD) céggel, melynek értelmében a Soitec a közeljövőben megkezdi majd a 200 milliméteres SOI (Silicon-On-Insulator) szeletek AMD-hez történő szállítását, mely szilíciumlapokból az AMD a Hammer termékcsaládba tartozó első 64 bites processzorait fogja majd gyártani.

A világ legnagyobb SOI szubsztrátum gyártójaként nyilvántartott Soitec képviselői az üggyel kapcsolatban elmonták, hogy az AMD-vel közösen tető alá hozott szerződéshez hasonló szerződéssel a cégnek eddig még nem volt dolga, ugyanis ilyen komoly mennyiségű szilíciumszeletet ilyen nagy összegekért még egyetlen cégnek sem szállított a Soitec. A cég képviselői konkrét részleteket azonban nem kívántak elárulni azzal kapcsolatban, hogy mekkora mennyiségben vásárol SOI lapokat az AMD, illetve, hogy milyen összegek szerepelnek a két cég között létrejött szerződésben.

Az AMD vezetői az idei év folyamán többször is nagy hangsúlyt fektettek a cég közeljövőbeli SOI terveire, ugyanis a következő generációs AMD processzorokban az AMD előszeretettel használja majd ezt a technológiát. Az SOI, vagyis szilícium a szigetelőn technológia révén az új processzorok esetében minden eddiginél magasabb működési frekvencia érhető el, ráadásul úgy, hogy eközben az új chipek áramfelvétele és hőtermelése rendkívül alacsony marad. Az SOI alapanyagok magasabb ára révén azonban az ilyen technológiára épülő processzorok az eddigiekben a különböző high-end számítógépekben tűntek csak fel, azonban, ha minden jól megy, pár éven belül már az asztali számítógépekben is találkozhatunk majd SOI technológiára épülő chipekkel.

W.J. Sanders, az AMD elnöke az üggyel kapcsolatban azt nyilatkozta, hogy a cég kutatólaboratóriumaiban felgyorsították a 0,13 mikronos gyártási technológia, valamint az SOI technológiák fejlesztési munkálatait. Az AMD drezdai üzemében egyébként már megkezdődött az SOI processzorok próbagyártása, és Sanders állítása szerint, ha minden jól megy, akkor a közeljövőben már az összes AMD processzor ilyen technológiára épül majd. A Hammer termékcsaládba tartozó 0,13 mikronos csíkszélességgel rendelkező, SOI technológiára épülő AMD processzorok próbagyártása a jövő év második felében kezdődik meg, a chipek sorozatgyártására pedig várhatóan 2002 végén, 2003 elején kerül majd sor.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • An-Dee #2
    Nem biztos, inkabb biztositott azt magának, mint amit az Intel a P4nél, hogy sokáig lehet a frekvenciát növelni, illetve hogy az áramfelvétel kisebb lesz, csakúgy mint a h?termelés.
  • gosh #1
    Nos akkor az AMD felvette a kesztyűt és nagymértékben növeli a frekit?