JohnnyCage

Emelkednek a memóriaárak

Az ismét emelkedő ágra térített DRAM árak az elmúlt napokban robbanásszerű vásárlási rohamot váltott ki mind a forgalmazók, mind a felhasználók körében, meglepetést okozva ezzel a memóriagyártók számára.

Az emelkedésnek induló árak hírére egy szempillantás alatt megnövekedett a DRAM memóriák iránti kereslet, aminek következtében a gyártók raktárkészletei egyik percről a másikra kiürültek. November 7. előtt a legtöbb gyártó legalább 3-5 hétre elegendő raktárkészlettel rendelkezett. A forgalmazók és nagykereskedők egyaránt elkezdték feltölteni készleteiket a jelenleg még olcsó memóriákból egy közelgő, nagyobb mértékű áremeléstől tartva.

A válságban lévő DRAM ipar képviselői maguk is meglepődtek, milyen gyorsan elfogyott a közelmúltban még hetekre elegendőnek hitt készletük. Az elemzők szerint a keresletnövekedés 2-3 dollárra fogja tornászni a 128 Mbites SDRAM chipek árát, de várhatóan a DDR-SDRAM és Rambus DRAM modellek ára is emelkedni fog.

A vezető DRAM gyártók közül több társaság a közelmúltban lecsökkentette gyártókapacitását, hogy a piacon tapasztalható jelentős túltermelés megszünjön, és az üzletág helyzete stabilizálódjon. A lecsökkentett gyártókapacitás mellett némelyik cég néhány napra teljesen leállította a gyártást, a dolgozóit pedig szabadságra küldte. A DRAM memóriachipek és memóriamodulok forgalmazói ugyanakkor a karácsonyi vásárlási szezonra felkészülve növelték rendeléseiket. Mindez a kismértékű áremelkedést követően kialakult felvásárlási rohammal a készletek kiürüléséhez vezetett.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • KIP #19
    Csak arra nem nem számitottam ,hogy ilyen hamar bekövetkezik, azér eshetett volna még egy kicsit:-), nade 1-2 hónap és reméljük megin jó lesz az ára...
  • Laalee #18
    ugyis lemegy az ara hamar.
  • MuldR #12
    Semmi panik. Csak jon a karacsony. Majd februarba lemennek az arak.
  • JTBM #10
    Vége az aranykornak. (Egy időre...)
  • dewdew #9
    Biztosan mindenki emlekszik, mi tortent ket evvel ezelott. A 128 MB-os modul 18-20 ezerrol hirtelen felszokott 70-re. Csak kapkodtam a fejem. Annak idejen 2x32 MB volt a gepemben, es az egyik meghalt. Akkor azt hittem, hogy 32 MB-tal fogom leelni eletem hartalevo reszet.
  • Imree #6
    Hát a 11000 szerintem is nagyon sok. Azért annyira még nem magas a RAM-ok ára, de folyamatosan emelkedik.
    Azért nem ez lesz a legnagyobb probléma, hanem a hiánya, na az majd még jobban megnyomja.
  • item #4
    az a helyzet hogy már tapasztaltam az áremelést ! megnéztem nagyker listán és feljebb ment pl a 256MB ram ára !! beszer ár most 11-ezer FT volt !
    grrrr....
  • Kis-Bob #1
    Pedig éppen a közeljövőben akartam memóriát venni....