JohnnyCage

Boltokban a VIA első alaplapja

Japánban már kapható a szaküzletekben a tajvani VIA Technologies első saját márkanév alatt kiadott alaplapja, amely a társaság Apollo P4X266 típusjelű, Intel licensszel nem rendelkező Pentium chipkészletére épül.

A japán számítástechnikai szaküzletek polcain már megtalálható a VIA Technologies első Pentium 4 alaplapja, amelyet a társaság VIA Platform Solutions Division (VPSD) részlege készíttet más tajvani cégekkel. A VIA VPSD részlege egyértelműen azért alakult meg, mert Intel chipset-licensz híján az alaplapgyártók nem merték kiadni VIA P4X266-alapú alaplapjaikat. A társaságok féltették az Intellel fennálló kapcsolataikat, illetve tartottak egy esetleges pertől.

A VIA alaplapokat különféle tajvani alaplapgyártó cégek készítik, mint szerződéses gyártók. Mivel az alaplapokat hivatalosan a VIA készíti, és saját márkaneve alatt adja ki, a gyártókat nem terheli jogi felelősség. Az első VIA Technologies alaplap a VIA PE11-S típusjelzést kapta. A lap valódi gyártója egyelőre nem ismert, sem az alaplapon, sem a dobozon nincsen feltűntetve. Egyesek bizonyos jellegzetességekből azonban úgy vélik, a First International Computer (FIC) lehet a gyártó.


A VIA PE11-S alaplap funkciói általánosnak mondhatóak, Socket 478 CPU foglalat, 1 AGP 4x és 5 PCI port, 3 DDR-SDRAM DIMM memóriafoglalat, 4 USB csatlakozó, valamint integrált AC'97 audiórendszer található rajta. A VIA alaplapja Japánban körülbelül 130 dollárnak megfelelő jenért kapható. A PE11-S mellett várhatóan számos egyéb "VIA" alaplap jelenik meg a piacon rövid időn belül, amelyeket hasonlóképp tajvani alaplapgyártók fognak készíteni.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Bekomman #1
    Nekem VIA csipkészlet van az alaplapomon és egész jól szuperál. Kiváncsi vagyok a teljes alaplapokkal hogy boldogul majd.