JohnnyCage

Lucky Star P4A845D: Az első i845D alaplap?

Az alaplapgyártó Lucky Star nem kis meglepetést okozva a napokban, elsőként jelentette be az Intel DDR támogatású Brookdale-D chipkészletére épülő Pentium 4-es alaplapját.

Meglepő vagy sem, a Lucky Star bejentette első Brookdale-D Pentium 4 alaplapját, a P4A845D-t. Mint ismeretes, az i845 B-Step, másnéven az i845-D chipkészlet abban különbözik a korábbi i845 változattól, hogy azzal ellenben már nem a hagyományos PC133, hanem DDR-SDRAM-okat támogat. A PC1600 illetve PC2100 (DDR200/DDR266) SDRAM memóriák ára a közelmúltban igen kedvező szintre csökkent, s mivel teljesítményük sokat lendíthet a Pentium 4-alapú rendszereken, ígéretes megoldások lehetnek az AMD után immár az Intel szegmensben is. A DDR-SDRAM-alapú Pentium 4 rendszerek közel azonos teljesítményt nyújtanak a Pentium 4-Rambus DRAM párosításhoz, áruk azonban alig magasabb az SDRAM-alapú Brookdale rendszerekénél.


A Lucky Star új alaplapja nem rendelkezik semmilyen rendkívüli funkcióval, viszont tudja mindazt, amire szükség lehet. Az ATX formátumú alaplap mindössze 2 DIMM foglalatot tartalmaz, amelyekbe legfeljebb 2 GByte DDR-SDRAM memória helyezhető. Az 5 darab PCI foglalat, az AGP 4x csatlakozó, valamint az Ultra ATA-100 támogatású IDE vezérlő gyakorlatilag már alapkövetelménynek számít, de opcionálisan Promise Ultra ATA-100 IDE RAID vezérlő, és AC'97 hangrendszer is elérhető a P4A845D-hez.

Amennyiben a két darab DIMM memóriafoglalat nem a Lucky Star alaplap egyedi sajátossága, az új i845D chipkészlet képességei hagynak némi kívánnivalót maguk után. A Brookdale eredeti, SDRAM változata 3 memóriafoglalatot támogat, ami inkább elfogadható számnak tűnik. Hogy azonban ne csak a negatív oldalról essen szó, az i845D eredetileg csak a PC1600 SDRAM-okat támogatta volna, a PC2100 típusokat nem. Ez pedig minden bizonnyal nagyobb hiányosság lett volna, mint a harmadik DIMM foglalat hiánya.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Inquisitor #8
    Hát ez marhára érdekes, mert nekünk meg az összes VIA-s alaplapon van külön hangchip :)
    Legsűrűbben CMedia 8738 vagy Realtek.
    Az Intel 820-as lapjain integrált SB128 volt, a mostani 845-ös alaplapokon meg SoundMAX chip van.
    Ezek nagy része ráadásul támogat EAX-ot, A3D-t és van amelyiken még SP/DIF kimenet is van ...
    Ja és a cikkre visszatérve:
    Az összes többi oldalon ott virít napok óta az MSI új 845D alaplapja, most akkor melyik a legelső?????
    Én megvárom amíg lesz AOpen :) és majd akkor bevásárolunk belőle, bár még mindíg állítom, hogy nem kicsitt lassabb a Rambus-os gépeknél.
    Hahoocsi, szerintem is fejletlenebb, de hát ez már régóta így van!
    Csak gondolj az 4x-es AGP-re, az UDMA100-ra,stb.
  • Atus01 #6
    És? Tiltsd le, ha nem kell.
  • Yv@n #5
    Erre is rá van integrálva fos hangkártya
  • dewdew #3
    Nem tudom, de a neten a legdragabb lapja 102 dollar, a tobbi altalaban 50-70 kozott van. Ez meg nem kaphato (legalabbis ott, ahol neztem), de gondolom nem fog ketszer-haromszor annyiba kerulni, mint a tobbi.