JohnnyCage

VIA: Melyik chipsetek támogatják az Athlon XP-t?

A tajvani óriás VIA Technologies a napokban hivatalos sajtóközleményt adott ki, amelyben a társaság egyes chipkészleteinek Athlon XP-vel való kompatibilitását részletezi.

A sajtóközlemény akár egy általános marketingfogásnak is tekinthető lenne, de tartalmaz egy olyan bekezdést, amely valóban érdekes, és új információkat közöl:

"A VIA az AMD Athlon XP 1900+ processzorhoz illeszkedő alaplapi chipkészletek széles skáláját kínálja, beleértve a csúcs- és középkategóriájú, integrált és mobil piaci szegmenseket célzó termékeket is. A VIA kiemelkedő választási lehetőségeket kínál az OEM-eknek és rendszerintegrátoroknak, hogy nagyteljesítményű, versenyképes árú rendszereket építhessenek. A VIA dedikált Socket A chipkészletei a VIA Apollo KT266A, a KT266, a KT133A, a KT133, a KLE133, a KM133 és KN133 megoldások."

A sajtóközleményből egyértelműen következik, hogy az AMD Athlon XP processzorokat nem csak a KT266A, KT266, és KT133A trió támogatja, de a régebbi KT133, az integrált KLE133 és KM133, valamint a mobil gépekbe szánt KN133 is, pedig az utóbbi négy modell nem támogatja a 266 MHz-es rendszerbuszt.

A régebbi modellek kompatibilitása az új Athlon XP-vel bizonyos tekintetben nem meglepő, hiszen a Socket A interfész specifikációja az utóbbi időben nem változott, és a Socket A chipkészletek nyilvánvalóan kompatibilisek kellenek, hogy legyenek a Socket A processzorokkal. Amennyiben tehát egyes KT133-alapú alaplapok nem működnek megfelelően az új Athlon XP modellekkel, kizárólag az alaplapgyártó, illetve a BIOS okolható a problémáért.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Remedy #14
    Igazad van :) Ezért kapsz egy banánt.
  • Benedekco #12
    még a végén lerohad az intel!!!
    hihi
    jó vóna!!!
    ez a AMD bebizonyította hogy tud okés procit csinálni régi alaplapba - nekem ennyi elégvót ahhoz hogy átpártójjak hozzájuk a büdös inteltől
  • Laalee #10
    hahh meg a vegen nekem is lesz 2 gigas procim a kt7 esemben :)
  • Nyiri #7
    Dömper: Vazz mar muerte hozzászolasának elso mondatabol tudtam, hogy amd parti vazz! Total igazad van mucsacso! :D
  • MuERTe #6
    Jól sejtem hogy az utánnam szólók nem ismerik az irónia szó jelentését? :))))
  • Dömper Ármánd #5
    Jól sejtem, hogy az első két hozzászóló Intel párti, az utána következők pedig AMD pártiak? :)))
  • MuldR #2
    Talan pont ezert kuzkodik nehezsegekkel :P
  • MuERTe #1
    Mekkora szar ez az amd, hogy nem kell minden újabb processzorához másik alaplapot venni, mennek azok a régiekben is :)))) Tökre nem éri meg venni amd-s alaplapot, mert még jövő ilyenkor is lehet bele kapni új processzort. :)) Én nem is értem hogy maradhatott életben ilyen korrekt, hosszútávra is tervezhető üzletpolitikával ez a cég. :)))