Franczy

A Napster újabb dollármilliókat kapott

Szinte hihetetlen, de a szebb napokat is látott, internetes zenefájl cserebere szolgáltatás, a Napster még mindig harcol az életben maradásért, melyben nagy segítségére van a német Bertelsmann médiavállalat, mely újfent nagyobb összeggel támogatta a céget. Különböző források szerint a Bertelsmann vezetősége a napokban úgy döntött, hogy megéri a Napsterbe újabb 25 millió dollárt invesztálni, vagyis a Napster továbbra is napjaink egyik legtöbb pénzt nyelő vállalkozása.

A Bertelsmann egy újabb fix összeggel segítette ki a Napstert, mely ügylet egyébként a Napster és a Bertelsmann között korábban létrejött együttműködési szerződés részét képezi - nyilatkozta a Napster szóvivője, de a pontos összeget nem kívánta elárulni.


A Bertelsmann csoport képviselői egyébként a múlt héten jelentették be, hogy a BeMusic szolgáltatás esetében is alkalmazni szeretnék a Napster új, immár teljesen legális zenefájl cserebere technológiáit, így az említett, megközelítőleg 25 millió dolláros összeg egy része ezen technológiák licenszjogaiért jár, a fenmmaradó összeg pedig a Napster fejlesztési költségeire kell, valamint arra, hogy a cég egyáltalán életben tudjon maradni.

A Napster legutóbb szeptemberben kapott egy nagyobb tőkeinjekciót a Bertelsmanntól, akkoriban ugyanis a cégnek 26 millió dollárt kellett kifizetnie a korábban a Napsteren illegálisan keringő zenei felvételek szerzőinek, illetve kiadóinak, mint egyfajta kártérítést. A német médiaóriás az elmúlt évben körülbelül 60 millió dollárt fektetett a Napsterbe, vagyis a Bertelsmann eddig már jóval több mint 100 millió dollárt ölt a Napsterbe, és ez még mindig nem jelenti azt, hogy az adakozó szándéknak vége szakadt volna, ugyanis a jelek szerint a Bertelsmann a jövőben is ki kívánja segíteni a haldokló Napstert.

Egyes források szerint elképzelhető, hogy idén nyáron a Napster titokban is kapott némi extra pénzt, mégpedig a Bertelsmann érdekeltségi körébe tartozó Hummer Winblad Venture Partners-től. Pletykák szerint ezen támogatás értéke elérte a 13 millió dollárt. A kérdés csak az, hogy a befektetők milyen lehetőségeket látnak még a Napsterben, hiszen érthetetlen, hogy miért pumpálják bele még mindig a dollármilliókat, amikor a szakértők egybehangzó véleménye szerint a Napster esetében már minden veszve van.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • KIP #4
    Ami meghalt,azt már ne támasszuk fel, egy elveszett dolog olyasvmivel foglalkozni ami veszteséges és már senkit sem érdekel...vagy nem?
  • Rincewind #3
    Mi értelme Pénzt ölni egy halott vállalkozásba? Mit lát benne a német cég? Nem értem...
  • TornaDo #2
    Ki tudja. Talán komolyan gondolják ezt a pénzes dolgot. De akkor sem hiszem, hogy akár a 5%-át is képesek lennének produkálni az eredeti forgalomnak. Igazából megpróbálnak szegény kiadók alkalmazkodni a megváltozott feltételekhez. Kevés sikerrel.