JohnnyCage

A P4 - WinXP páros megoldja a DRAM ipar válságát?

A DRAM gyártók korábban azt remélték, az Intel Pentium 4 érkezése, valamint a Microsoft Windows XP kiadása megoldja majd a DRAM túltermelési problémákat. A jelek szerint azonban az előbbi nem okoz túlzottan nagy fellendülést.

A jelenlegi helyzetben az Intel Pentium 4 processzor, és a Microsoft Windows XP operációs rendszer esetleg némi segítséget nyújthat a DRAM válság leküzdésében, de semmiképp nem oldja meg azt. A szakértők szerint a válságból való kilábaláshoz továbbra is szükséges a memóriachipek termelésének lecsökkentése.

A Windows XP iránt óriási várakozások mutatkoztak a DRAM iparban. Ennek fő oka az, hogy a várhatóan igen népszerű operációs rendszer minimális memóriaigénye 128 MB, de az optimális működéshez inkább 256 MB szükséges. Ennek megfelelően számos gyártó átállt a 256 Mbites DRAM chipek gyártására, és arra számít, hogy a Microsoft új operációs rendszere megnöveli a keresletet. A szakértők szerint azonban a Windows XP hatása legkorábban a jövő év elején mutatkozhat meg, ráadásul a megnövekedett kereslet nem biztos, hogy a memóriák árának növekedését eredményezi majd.

A túlélésért harcoló DRAM ipar helyzetében továbbra is problémát jelent azonban, hogy a memóriaárak egyelőre tovább csökkennek. A kisebb gyártók helyzetét ráadásul tovább rontja, hogy a vezető cégek, mint a Samsung Electronics, a Hynix Semiconductor, illetve a Micron Technology a bevételek növelése, illetve a konkurencia visszaszorítása érdekében továbbra sem csökkentik termelési kapacitásukat. Erre az elemzők szerint legalább 2002 első feléig várni kell.

A kisebb gyártók számára a megoldás a speciális DRAM chipek piacára való váltás, illetve a DRAM alapú termékek arányának csökkentése lehet.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • WGL #7
    en megvagyok a kis 64emmel...gepet is utoljara 3 eve fejlesztettem megis elek :)
  • KIP #6
    a RAM-ból sosem elég...
  • TornaDo #5
    :) No igen. Mindenki dugig van memóriával. Én is csak azért nem nyomok még 256-ot a 256 mellé mert nincs miért.