Franczy

A VIA alaplapgyártásának körülményei

Szinte mindenkit meglepett a VIA Technologies képviselőinek október 15-én tett bejelentése, miszerint az anyacég létrehozta a VIA Platform Solutions Division (VPSD) részlegét. Ez a bejelentés azt hozta magával, hogy a VIA ezentúl már nemcsak mint chipgyártó cég fog működni, hanem mint PC és IA (Information Appliance) termékszállító, és nem utolsó sorban mint alaplapgyártó.

Az elmúlt napokban számtalan szakértő próbálta megfejteni, hogy egész pontosan mi adhatta az indítólökést a VIA-nak arra, hogy alaplapok fejlesztésébe és forgalmazásába kezdjen. A legtöbb szakértő egyetért abban, hogy a VIA elsődlegesen azért döntött az alaplappiacra történő beszállás mellett, mert az utóbbi napokban-hetekben jelentősen visszaesett a cég közelmúltban bejelentett DDR-es Pentium 4-es chipsetének, a VIA P4X266-nak a népszerűsége. Ez többek között annak köszönhető, hogy a VIA nagyon komolyan összerúgta a port a világ legnagyobb chipgyártó cégével, az Intellel. Az Intel ugyanis, mondván, hogy a VIA a P4X266 esetében számos Intel licencjogot megsértett, idén szeptember 7-én beperelte a VIA-t. Természetesen a VIA válaszára sem kellett túl sokat várnunk, hiszen három nappal később a VIA viszontpereket indított az Intel ellen, és kétségtelen, hogy ez a jogi perpatvar egyáltalán nem tett jót a VIA vadonatúj chipsetének. Ráadásul az Intel nagyon komoly nyomást kezdett gyakorolni az alaplapgyártó cégekre, vagyis megfenyegette őket, hogy amennyiben P4X266-os chipsetre épülő alaplapokat hoznak forgalomba, számíthatnak arra, hogy elveszítik az Intel kegyeit.

Ezen tények tudatában már nagyon könnyen érthető, hogy a VIA miért döntött úgy, hogy beszáll az alaplappiacra, mely piacon egyébként jelenleg minden eddiginél komolyabb konkurenciaharc tapasztalható. A VIA vezetősége egyébként - a szakértők szerint nagyon okosan - úgy döntött, hogy kizárólag az alaplapok tervezésével, fejlesztésével és marketing tevékenységeivel kíván foglalkozni, az összes többi tevékenységet, mint például a gyártást, alvállalkozókra bízta. Ezáltal a VIA elkerülheti azt a még a nagyobb alaplapgyártók esetében is gyakran előforduló problémát, hogy bizonyos alkatrészekből hiány szokott lenni, az ilyen gondok ugyanis teljes mértékben az alvállalkozókra fognak majd tartozni, persze az már más kérdés, hogy ez így esetleg többe kerülhet a VIA-nak, mintha esetleg maga gyártaná a VIA alaplapokat.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • MuERTe #5
    Azért sikít,mert a p4 veszteségét a alaplapokon hozza be. Ha a via elviszi a profitot akkor ciki van.
  • MuldR #4
    Hat pont ez az, Hogy a kutyanak se kell a P4, akkor legalabb a chipsetbol jojjon a penz :P
  • item #2
    nem is tudom ki másol kit ! hehe szar VIA !