Franczy

IBM-Citizen WristPad

A kiváló minőségű karóráiról híres Citizen és a számítógépgyártásban jeleskedő IBM cég képviselői csütörtökön lerántották a leplet a WatchPad névre hallgató különleges számítógép prototípusáról. Ahogy azt gondolom már sejtitek, ez az eszköz nem más, mint egy karórába integrált miniatűr számítógép, melyet a két cég mérnökbrigádja közösen fejlesztett ki. Az IBM-től egyébként egyáltalán nem idegen a karóra-számítógép ötlete, hiszen az elmúlt egy-másfél évben több ilyen eszköz prototípusát bemutatta már a Big Blue, azonban a most bejelentett WatchPad az IBM és a Citizen első közös fejlesztése.

Az új karóra-számítógép egyszerű társaihoz hasonlóan természetesen az időt is képes kijelezni, de úgy gondolom, hogy ennél sokkal fontosabb a karóra számítógépére telepített naptár, iltetve határidőnapló szoftver, valamint egy a személyhívókéhoz hasonló szolgáltatásokat nyújtó üzenetküldő-fogadó szoftver. Ezenkívül említésre méltó még a WatchPadbe integrált Bluetooth chip, melynek segítségével az óra vezeték nélkül is csatlakoztatható notebookokhoz, kéziszámítógépekhez, vagy akár mobiltelefonokhoz is.

A bejelentés kapcsán a Citizen képviselői elmondták, hogy minden erejükkel azon lesznek, hogy a WristPad mielőbb kereskedelmi forgalomba kerüljön, egyelőre azonban még nem tudtak pontos időpontot mondani azzal kapcsolatban, hogy erre mikor kerülhet sor. A Citizen, az IBM, valamint több egyetem kutató és fejlesztő részlege a WristPaden kívül számos egyéb fogyasztói elektronikus eszköz kifejlesztésén is közösen dolgozik, mely munka gyümölcsét a közeljövőben várhatóan már az átlagemberek is élvezhetik majd.

A WristPad fejlesztői elmondták, hogy óriási kihívást jelentett számukra a karóra méretű számítógép kifejlesztése, hiszen parányi területen kellett elhelyezniük a szerkezet processzorát, memóriáját, adattároló megoldásait, kommunikációs chipjét, valamint akkumulátorait.

A WristPad karóra-számítógép prototípus külalakját a Citizen mérnökei tervezték meg, hiszen nekik ebben már óriási tapasztalatuk van, de ezenkívül a karóra kijelzőjét, valamint adatbeviteli eszközeit is a Citizen boszorkánykonyhájában fejlesztették ki. A WristPad összes többi hardverét, valamint a működéséhez szükséges szoftvereket az IBM-nél fejlesztették ki.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Red #1
    na akkor most WatchPad, vagy WristPad?