Franczy

A HP a CD-írókról áttér a DVD+RW eszközökre

A CD-RW meghajtók piacán vezető pozíciót betöltő Hewlett-Packard képviselői a tegnapi nap folyamán bejelentették, hogy a cég kiszáll a CD-írók piacáról, mely lépést azzal indokolták, hogy a Hewlett-Packard ezentúl már teljes vállszélességgel egy minden eddiginél dinamikusabban fejlődő és komoly profittal kecsegtető piacon, a DVD-írók piaci szegmensében szeretne jeleskedni. Ez egész pontosan azt jelenti, hogy a Palo Alto-i (Kalifornia) székhelyű Hewlett-Packard már nem fejleszt új CD-RW meghajtókat, valamint legkésőbb a jövő év elejéig teljesen felhagy a CD-írók szállításával. Erről Dean Sanderson, a Hewlett-Packard DVD+RW meghajtókkal foglalkozó részlegének vezető termékmenedzsere tájékoztatta a sajtót.

A Hewlett-Packard számítógépekbe ettől függetlenül továbbra is rendelhetők lesznek CD-RW drive-ok, azonban kérdéses, hogy pontosan meddig, ugyanis a HP nagyon komolyan célba vette a DVD technológiára történő minél gyorsabb áttérést, így a HP CD-írók napjai mindenképpen meg vannak számlálva. Érdekesség, hogy a HP éppen akkor száll ki a CD-írók piacáról, amikor a legnagyobb igény mutatkozik az ilyen eszközök után, de a cég vezetői minden bizonnyal úgy gondolják, hogy a csúcson kell abbahagyni a dolgot, és a Hewlett-Packard komoly előnyökhöz juthat azáltal, hogy elsőként tér át a DVD+RW technológiára. Manapság egyébként a nagyobb számítógépgyártó cégek által forgalmazott PC-k legnagyobb része már alapkiépítésben tartalmaz CD-írót.

Sanderson szerint napjainkban a piacon kapható számítógépek körülbelül 70-80 százaléka tartalmaz CD-RW meghajtót, míg 1999 negyedik negyedévében a PC-knek még csak 50 százalékában volt ilyen eszköz. Az elmúlt években a CD-írók óriási népszerűségre tettek szert, melynek köszönhetően az ilyen eszközök ára is meredeken zuhanni kezdett, hiszen míg 1995-ben még 1200 dollárt kellett kifizetni egy CD-íróért, addig manapság 99-249 dollár körüli összegekért kaphatóak a különböző sebességű CD-RW drive-ok.

Szakértők szerint a DVD+RW eszközöknek nagyjából két-három évre lesz szükségük ahhoz, hogy széles körben elterjedjenek. Manapság egyébként még fehér hollónak számítanak az ilyen meghajtók, melynek egyértelműen a magas ár az oka, hiszen a legolcsóbb DVD+RW drive is 599 dollárba kerül, azonban az előrejelzések szerint ebben a piaci szegmensben is nagyon komoly áresésekre lehet számítani a közeljövőben.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Tomcat.no1 #12
    Szerintem inkább a hagyományos PC-s írók helyett a DVD Video Recordereket kellene nyomatni és a tömeggyártás folytán olcsobban adni! (én már nagyon szeretnék egy DVD VR-t de max. 50e-60e között!!!!!):))))))))
  • Scooter #7
    Végre egy jó hír :) A HP mint vezeto szerepben a CD-íróknál? ez jó!!! Soha nem volt és soha nem is lesz már :-)
    Yamaha a király, na és a Plextor is. Szerintem ezek a piacvezeto márkák.
    A HP egy nagy szar!
    YAMAHA THE VERY BEST!
  • dewdew #5
    Itt most nem arrol van szo, hogy te mit veszel meg a boltban, hanem a nagy gyartokrol, akik eladnak havi 600.000 komplett gepet. Ott nem valaszthatsz, hogy mi legyen benne, hanem szallitjak valamivel, es azt kell szeretni.
  • Laalee #3
    ott a dell a nyerö mind eladasban mind minosegben hp a laser nyomtatokban kiraly a többiben nem...
  • pilóta #2
    Vezető pozíciót tölt be a HP a CD írók piacán????
    Hááát...
    Akkor mi van a Plextorral, Yamahával, TEAC-el?
    Max a HP számítógépekben bír vezető szereppel :)
  • Laalee #1
    hat engem a media aranak esese joban erdekelne... nehogymar dragabb legyen egy masolt film mintha boltba vennem :)