Franczy

Új Linuxos kéziszámítógép a Sharptól

Különböző források szerint a Sharp az Egyesült Államokban hamarosan piacra dob egy új kéziszámítógépet, melyen az operációs rendszer szerepét nem más, mint a Linux tölti majd be. Egyesek tudni vélik, hogy az újgenerációs Sharp kéziszámítógép első példányai pár héten belül kikerülnek majd a szoftverfejlesztőkhöz és a teszterekhez, és ha minden jól megy, akkor valamikor a jövő év első negyedévében már forgalomba is kerülhet a parányi Linuxos számítógép.

A Sharp kéziszámítógép újdonsága várhatóan két változatban kerül majd piacra, a 32 MB memóriával szerelt modell esetében az alacsony árat tartják a legfontosabb tényezőnek a Sharp vezetői, de ezenkívül egy komolyabb tudású, 64 MB memóriát tartalmazó változat is forgalomba kerül majd. Mindkét új kéziszámítógépben 206 MHz-es frekvenciájú Intel StrongARM processzor üzemel majd, a 16 bites kijelzők felbontása pedig 320 x 240 pixel lesz. Az újgenerációs Sharp kéziszámítógépek ezenkívül CompactFlash és Secure Digital bővítő csatlakozóhellyel, kézírásfelismerő szoftverrel, és csúsztatható fedéllel védett mini billentyűzettel is rendelkeznek majd, vagyis minden jel arra mutat, hogy a Sharp egy igazán versenyképes modellel lepi meg a konkurenciát.

Különböző források szerint a Sharp új kéziszámítógépei a Tao Group-féle Java virtual machine-t használják majd, mely lehetővé teszi a Java alkalmazások futtatását, és az apró számítógépekre telepített Opera webböngésző szoftverről sem szabad megfeledkeznünk. A Sharp úgy véli, hogy az új kéziszámítógépek elsősorban a tehetősebb üzletemberek körében lesznek kedveltek, ami a 400-600 dolláros ár hallatán érthető is, hiszen 110-170 ezer forintos kéziszámítógépet kevesen engedhetnek meg maguknak.

Sokakat egyébként egyáltalán nem ért meglepetésként, hogy a Sharp egy Linuxos kéziszámítógép piacra dobását vette tervbe, hiszen a Sharp képviselői idén májusban már bejelentették, hogy az ilyen eszközök esetében hamarosan alkalmazni kívánják a Lineo Embedix névre hallgató operációs rendszert, mely Linux magra épül, és azon felül számos kiegészítéssel rendelkezik. Most tehát már világos, hogy az első, Lineo Embedix operációs rendszert használó Sharp kéziszámítógépek valamikor a jövő év elején látnak majd napvilágot.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!