Franczy

Napster, a legnagyobb pénznyelő automata

Szakértők szerint a Napster felélesztése óriási összegekbe fog kerülni, hiszen a Bertelsmann csoport által támogatott Napsternek körülbelül 100 millió dollárjába kerül, hogy végre-valahára beindítsa a hónapok óta ígérgetett, előfizetéses alapokon nyugvó internetes zenefájl cserebere szolgáltatást.


Ahogy arról a napokban már beszámoltunk, a Napsternek hamarosan 36 millió dollárt kell majd kifizetnie, melyből 26 millió dollárt a jelenleg is folyó bírósági perekkel kapcsolatban kell kifizetnie a cégnek, a fennmaradó 10 millió dollár pedig az új Napster beindításához szükséges licenszjogok ára. Ezt a pénzt a Napster egymaga természetesen képtelen lenne most hirtelen előteremteni, így minden bizonnyal a Bertelsmann csoport segíti majd ki a haldokló Napstert. Arról sem szabad megfeledkeznünk, hogy a Bertelsmann tavaly egyszer már adott egy 60 millió dolláros kölcsönt a Napsternek, valamint idén nyáron is sor került egy nagyjából 10 millió dolláros hitelszerződés aláírására. Amennyiben ezeket az összegeket összeadjuk, könnyen rájöhetünk, hogy a Bertelsmann csoportnak eddig már jóval több mint 100 millió dollárjába került a Napster.

Különböző források szerint ezzel a Napster kálváriája még mindig nem ért véget, hiszen a már régóta ígérgetett előfizetéses Napster beindításához újabb dollármilliókra lesz szükség. A Napsternek ráadásul olyan komoly piaci ellenfelekkel kell majd megküzdenie, mint például az America Online, vagy a Microsoft Network. Szakértők szerint a fentebb említett 26 millió dolláros "büntetés" is növekedhet még a közeljövőben, vagyis egyelőre beláthatatlan, hogy pontosan mennyi pénzt nyel még el a Napster, és kérdéses, hogy a valamikor esetleg újraéledő szolgáltatás milyen bevételi összegeket tud majd felmutatni.

Ezek szerint a Bertelsmann Napster-féle ügylete rendkívül kockázatos vállalkozás, ám sokan úgy vélik, hogy a német Bertelsmann birodalom vezetői nem fektetnének ekkora összegeket a Napster újraélesztésébe, ha nem látnának reális lehetőséget arra, hogy később a pénzük megtérüljön. A Napster és a Bertelsmann képviselői egyébként a napokban nem kívántak nyilatkozni ez ügyben, korábban azonban annyit már elárultak, hogy a fizetős Napster legolcsóbb havidíja 4,95 dollár lesz, a korlátlan letöltést biztosító előfizetés pedig 7,95-9,95 dollárba kerül majd havonta.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • zoli_x #6
  igen, gabest-el és vizipókkal is egyetértek, ez az egész egy röhely... ugyanakkor magyar ember szerintem hülye lenne erre pénzt kiadni, külföldön meg ez egy hamburger ára, szal nem fognak azért annyira csődbe menni
 • Vízipók #5
  Ami mellesleg korszakalkotó volt...
 • TV #3
  :) A Napster felhasználói pont azok voltak, akik nem akartak fizetni a zenéért. Vajon mért fizetnének eztán?
 • Scooter #1
  Ki fog elofizetni??? Mert én nem :)