JohnnyCage

A SUN kiadta az új StarCat szervereket

A SUN Microsystems kedden kiadta a társaság csúcsteljesítményű Unix szervereinek legújabb tagját, a StarCat-et. A maximum 106 CPU-ból álló rendszer megjelenésével a SUN a rivális IBM-mel szemben szeretné megőrizni vezető pozícióját.

A szakértők szerint a nagyteljesítményű Unix szerverek piaca mára a SUN és az IBM párharcának színhelyévé vált. Az új StarCat szerver, hivatalos nevén a Star Fire 15K a társaság elmondása szerint az elkövetkező három hónapban jelenik meg a piacon, négy fő változatban. A legkisebb modell egy 16 processzoros rendszer lesz, amely 1,4 millió dollárba fog kerülni, a legnagyobb változat pedig 72 CPU-t fog tartalmazni, méghozzá 4,1 millió dollárért, mondta John Shoemaker, a SUN számítógépes rendszerek csoportjának elnökhelyettese.

Az új StarCat minden változata a továbbfejlesztett, réz-alapú, 900 MHz-es UltraSPARC III processzorokat fogja tartalmazni, amelyeket a Texas Instruments gyárt a cégnek. Az UltraSPARC III jelenlegi változata 750 MHz-es, és hozzávetőleg egy éve jelent meg.


Bár a legtöbb területre a négy modell egyike minden bizonnyal megfelelő lesz, az olyan nagy számításigényű feladatok ellátására, mint például a légiforgalom szervezése, elérhető lesz egy 106 processzoros StarCat modell is, amely azonban kisebb kapacitással fog rendelkezni a külső számítógépekkel való kommunikációhoz. Shoemaker elmondása szerint a StarCat számos esetben egyetlen alkalmazást fog kiszolgálni, de az idő legnagyobb részében különböző alkalmazásokat futtat majd, több részre bontva.

Ez a partícionálási funkció a StarCat egyik erőssége: a rendszer szükség esetén nagyszámú kisebb szervert is helyettesíthet, miközben menedzselése sokkalta egyszerűbb. Ezt a funkciót azonban már az IBM jövő héten megjelenő, 32 processzoros Regatta Unix szervere is ismerni fogja.

A Unix szerverek piaca 2000-ben 29 milliárd dollárral a 60 milliárdos szerverpiac legnagyobb részét képezte, és az idei évben is hasonló eredmény várható. A Unix szerver piac vezető gyártója jelenleg a SUN Microsystems. A második és harmadik helyen a Hewlett-Packard (HP) és az IBM található. A kedvezőtlen piaci feltételek miatt azonban a közelmúltban csak az IBM ért el növekedést, a SUN és a HP kisebb mértékben visszaesett.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!