JohnnyCage

Egyre kisebb a DDR és hagyományos SDRAM-ok árkülönbsége

A DDR-SDRAM-ok valójában a megjelenést követően sem voltak kiemelkedően drágák a hagyományos SDRAM memóriákhoz képest. Ez az árkülönbség azonban folyamatosan csökken, és várhatóan hamarosan elhanyagolhatóvá válik.

A DDR-SDRAM memóriák már megjelenésükkor is feltűnően olcsók voltak a szintén új Rambus DRAM változatokhoz képest. A különféle piaci folyamatok következtében a DDR modulok ára azóta is egyre jobban csökkent, és jelenleg már alig drágább, mint a PC133 SDRAM változatok. Mindez a kezdetben meglehetősen borsos árú DDR alaplapok árának mérséklődésével belátható időn belül a hagyományos SDRAM rendszerek kihalásához fog vezetni.


A Nihon Keizai Shimbun szerint a DDR SDRAM memóriák ára az Amerikai terrortámadás-sorozat, valamint az egyre növekvő gyártási mennyiség következtében meredek zuhanásnak indult. A legtöbb gyártó fokozatosan leállítja a PC133 SDRAM-ok gyártását, és a jelenleg még profitáló DDR megoldások felé fordul.

A 128 MBites DDR-SDRAM chipek darabára 1,50 dollár körül mozog, ami 25 százalékos esés augusztus végéhez képest. A PC133 SDRAM-ok ára ezen idő alatt mindössze 7 százalékot csökkent. A DDR és hagyományos SDRAM-ok közötti árkülönbség a tavaszi 60 százalékról mindössze 10 százalékra mérséklődött.

Az egyre mélyebbre süllyedő árak miatt több gyártó, mint például a Micron Technology és a Hynix Semiconductor átállt az új DDR memóriák előállítására. A jelenlegi piackép szerint -noha a Rambus DRAM sem bukott el- egyértelműen a DDR-SDRAM az új, általánosan elterjedt DRAM szabvány. Az új technológia elődjénél jóval nagyobb teljesítményre képes, gyártása ugyanakkor alig követel módosítást a gyártósorokban, így meglehetősen olcsó. Ipari hírforrások szerint a DDR chipek gyártása alig 10%-kal drágább, mint a hagyományos SDR változatoké.

A felgyorsult árcsökkenések következtében azonban több gyártó attól tart, a DDR-SDRAM-ok gyártása hamarosan szintén veszteségessé válik csakúgy, mint a hagyományos SDRAM-oké.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!