JohnnyCage

Új technológia az Intel CPU-k teljesítményének növelésére

[SiliconStrategies] Az Intel Corp. az eheti IDF konferencián bemutatta azt a Hyper-Threading technológiát, amely lehetővé teszi, hogy egyetlen CPU úgy működjön, mintha valójában kettő lenne, mintegy 30%-kal növelve a teljesítményt.

A chipóriás vezetői az Intel Developer Forumon (IDF) elmondták, hogy az új többszálasítási technológia segítségével a processzor úgy kezeli az adatokat, mintha kettő CPU lenne. Mindez a processzoron belüli párhuzamosítással valósul meg, ami annyit jelent, hogy a CPU több adatfeldolgozó utasítást hajt végre teljesen egyszerre. Az ilyen technológiájú processzorra épülő rendszer tulajdonképpen egy duálprocesszoros megoldásra emlékeztet, de a Hyper-Threading esetében elmarad a duálprocesszoros számítógépek összes plusz hardvereleme.

Klikk ide!

A Hyper-Threading technológiát az Intel a Jackson Technology kódnév alatt fejleszti, és elsőként a jövő évben megjelenő új, chipre integrált 512/1024 KByte L3 (harmadszintű) cache-sel rendelkező Xeon processzorokban lesz megtalálható. Bár a Xeon processzorok a nagyteljesítményű szerverekbe és munkaállomásokba készülnek, a Hyper-Threading technológia az általános célú processzorokban is alkalmazásra fog kerülni.

"A Hyper-Threading technológia egy mérföldkő az Intel processzorok fejlődésében" - mondta Otellini. A technológiát alkalmazó processzorokat az operációs rendszer akár két különálló CPU-nak is tekintheti. A Hyper-Threading technológia Otellini elmondása szerint ennek megfelelően akkor válik igazán hatékonnyá, ha a processzor által futtatott kód optimalizálva lett hozzá. Az Intel ezért olyan szoftverfejlesztési segédeszközöket és fordító bővítéseket fog kiadni a közeljövőben, amely lehetővé teszi a szoftverfejlesztőknek, hogy kihasználják programjaikban a technológia adta lehetőségeket.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • narumon #18
    "De ugye akkor nem lett belőle semmi..."

    Ez már csak olyan inteles dolog :)
  • narumon #16
    "Így meg leszóljátok.
    Savanyú a szőlő?"

    Senki nem szólta le, de ettől a PIV még nem lesz jobb merthogy semmi köze a fenti technologiához. Ha meg McKinleyt akarsz venni akkor hajrá...
  • narumon #15
    "amugy mondjatok valami programot ami nem futkarozik perfektul akarmelyik mai procin."

    Azért szomorú hogy a 2Ghz PIV alulmarad az 1.4 Athlonnal szemben 3D alatt... és akkor miért fizessek többet?

    http://www.anandtech.com/cpu/showdoc.html?i=1524&p=10
  • RiveX #13
    Ez a technológi a arról szól, hogy a processzorok végrehajtó-egységeinek gyalázatos kihasználtságát egy kicsit feljebb tornásszák: egyébként a komolyabb gépek tervezői (nem a PC-s népek!) már elég régóta tudnak róla, tehát nem tudom, az Intel hogy meri kisajátítani, és újításként tálalni!
    A processzorok elméletileg képesek egyszerre 4-8 utasítást elvégezni, de a programok sajátosságai miatt ez a gyakorlatban max 2-3 utasításra korlátozódik. Ez elég gyalázatos érték, és már ehhez is erősen optimalizált kód kell, pl GNU C: A C++ nem tudom, tud-e ilyet.
    Ha a végrehajtó-egységeket sikerülne független utasításokkal ellátni, akkor a kihasználtság megnőne: ehhez viszont az kell, hogy a procin nem egy, hanem több végrehajtási szál legyen. Így, ha egy szálban olyan utasításba ütközik, amit éppen nem tud végrehajtani, mert egy szükséges eredmény, vagy memóriatartalom még nem áll rendelkezésre, akkor egy másik szálból vehet be egy garantáltan független, végrehajtható utasítást. Ehhez persze kell olyan hardver, amelyik mindkét szálat kezeli, azaz dupla regiszterkészlet és vezérlőegység.
    Kell továbbá egy olyan oprendszer, ami támogatja a többprocesszoros működést, ugyanis a szoftver szempontjából teljesen úgy látszik, mintha többprocesszoros gépen futna.
    Ez lesz az a terület, ahol a Linux le fogja alázni a picipuhát: Linux alatt ugyanis a forráskód szinten rendelkezésre álló programot fordításkor lehet fejlettebb processzorra optimalizáni, és az SMP (többprocesszoros) mód is támogatva van.
  • Coine #7
    Igazad van.
  • Dikkma #6
    Ha a cikkben semmi más nem változna, csak az "intel" szót "amd" szóra cserélnénk, most itt verné mindenki a nyálát a saját Duronjára/TB-jére (mindennapos az ilyen). Így meg leszóljátok.
    Savanyú a szőlő?
  • narumon #5
    Meghát szokás szerint még csak papiron van úgyhogy még egyelőre annyit sem ér mint egy döglött veréb :)