JohnnyCage

Nem hoz jelentős előrelépést a 2 GHz-es Pentium 4

[EBNews] Az Intel a napokban kiadta a 2 GHz-es órajelű Pentium 4-es CPU-t. Bár a Pentium 4 az első processzor, amely eléri ezt az órajelet, egyes szakértők megkérdőjelezik, hogy a chip a mérföldkőnek számító 2 GHz-es órajel mellett hoz-e igazi előrelépést.

Az Intel hétfőn kiadta a Pentium 4 processzorcsalád két új tagját, az 1,9 illetve 2,0 GHz-es órajelű változatokat. Kérdés azonban, hogy az új processzorok a sebességet illetően mekkora előrelépést jelentenek a korábbi változatokkal szemben. A 2 GHz-es órajel elérése inkább lélektani nyomást jelent az Intel-konkurens chipgyártó Advanced Micro Devices-ra (AMD), mintsem valódi fenyegetést.

Az már korábban kiderült, hogy az AMD Athlon processzorai nagyjából akkora teljesítményre képesek, mint egy 400 MHz-cel magasabb órajelű Pentium 4, amennyiben mindkét CPU nagyteljesítményű memóriával (DDR-SDRAM vagy Rambus DRAM) ellátott platformban működik. Az új, 2,0 GHz-es Pentium 4 tehát hozzávetőlegesen 5-10%-kal gyorsabb az AMD jelenlegi leggyorsabb, 1,4 GHz-es Athlon Thunderbird processzoránál, bár mindez természetesen nagymértékben függ az adott alkalmazástól, amelyet a számítógép futtat.

Az igazság azonban az, hogy egyelőre nem várható a 2 GHz-es Pentium 4 elterjedése sem az üzleti, sem az otthoni szegmensben. Irodai alkalmazásokhoz általában egy 500 MHz körüli processzor több, mint megfelelő, és jelenleg a számítógépes játékok sem igényelnek 2 GHz-es processzort. Az új Pentium 4 CPU jóval 500 dollár feletti árával ezért elsősorban a nagyteljesítményű munkaállomásokban találhat otthonra, legalábbis jelenleg.

A jövő hónapban megjelennek az i845 Brookdale-alapú Pentium 4-es alaplapok, amelyek a 2 GHz-es Pentium 4 sebességét óriási "bravúrral" visszacsökkentik az 1,3-1,4 GHz-es Athlon Thunderbird szintjére. Nem nehéz belátni, hogy az új Pentium 4-es processzorokhoz abszolút nem illik az olcsó P4 rendszerek építését célzó, PC133 SDRAM támogatású Brookdale. Bár a Pentium 4-vonal lassabb modelleihez esetleg megfelelő lehet a chipkészlet, a nagyteljesítményű rendszerekbe a VIA, SiS és ALi DDR-alapú Pentium 4 chipsetjei valók, a VIA-féle változatból elsősorban az új modell (P4X333), amely a SiS illetve ALi chipsetekhez hasonlóan már a DDR333-as memóriákat is támogatni fogja.

Az AMD azonban hamarosan megjelenik az Athlon 1,5 GHz-es változatával, és akkor a harc tovább folytatódik a leggyorsabb processzorért, és a vásárlók kegyeiért.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Bekomman #17
    Nem vagyok meglepve.
  • John Rambo #13
    Naja. Nekem V7700 Pro van, egy 800/1000-es Cerkaval, 256Mb ram, stb...es eddig nekem sem panaszkodott semmi hogy lassu :) Ha meg lassu lesz, akkor majd veszek 20.000-ert egy 4Gb-os Intelt oszt kalap :)
  • Jockey #9
    ehhh, már megint ez amd-intel tema...
    lehet jobb az amd, de a faxom fogja atcserelni az egesz gepet amd barat configra...
    en szerintem veszek egz 1ghz es p3at, aztan majsd egy ev mulva ujrabeszeljuk a dolgot...
  • John Rambo #5
    Jo lesz ez a P4....mire kijon az AMD 1.5 G, lesz Intel 2,4 :) Intel mindig gyosabb lesz >:)
    Inteeeeeeeeeeeeel hajraaaaaaaaa! :)
    Chris2..moderald magad mig nem keso >:)