Franczy

Nyomul a Pentium 4

A világ legnagyobb chipgyártó cége, az Intel a napokban közzétette legfrissebb roadmapjét, melyből a cég új termékeinek várható megjelenési időpontján kívül az is kiderül, hogy - mint az egyébként várható volt - az Intel az előttünk álló hónapokban óriási hangsúlyt kíván fektetni a legújabb processzor termékcsaládjára, a tavaly novemberben bemutatott Pentium 4-re.

Bár korábban sokan még a most nyilvánosságra hozott információkból kiolvashatónál is agresszívabb Intel Pentium 4 stratégiára számítottak, végülis a jelek szerint nem azoknak lett igazuk, akik az idei év végére már akár 50 százaléknál is nagyobb Pentium 4 piaci részesedést jósoltak, de azért az Intel által most előrejelzett évvégi 36 százalékos piaci jelenlét sem elhanyagolható tényező. Itt szeretném megjegyezni, hogy a cikkben említett piaci részesedési adatok természetesen nem a teljes processzor piacra érvényesek, hanem csak az Intel házon belüli arányainak szemléltetésére hivatottak.

Visszatérve tehát a Pentium 4-es processzorok évvégére előrejelzett 36 százalékos részesedésére, könnyen kikövetkeztethető, hogy az Intel addig várhatóan még számos Pentium 4-es reklámkampányba fog majd kezdeni, és természetesen a különböző mértékű, időszakonkénti CPU árcsökkentések sem maradhatnak majd el. A cég legfrissebb tervei szerint a legkisebb teljesítményű, 1,3 GHz-es frekvenciájú Pentium 4-es chipekre épülő asztali számítógépek az idei év harmadik negyedévében már a legkelendőbb PC-k kategóriájába fognak majd tartozni, hiszen ezen konfigurációk ára addigra várhatóan 1000-1200 dollárra (~300-360e Ft) fog csökkenni. 2002 első negyedévében pedig ezeknek az 1,3 GHz-es Pentium 4-es számítógépeknek már átveszik a helyét a jelenleg még csúcsnak számító, 1,4 illetve 1,5 GHz-es P4-es rendszerek.

A Pentium 4-es processzorok, és az ezekre a chipekre épülő rendszerek elterjedését azonban nem csak az árcsökkentések és a különböző reklámkampányok, hanem az idei év harmadik negyedévében napvilágot látó, a drága Rambus memóriával szakító Intel Brookdale chipset is nagymértékben elősegítheti majd. Az Intel reményei szerint várhatóan a Rambus memóriák ára is jelentős mértékben csökkenni fog majd a közeljövőben, hiszen egyes előrejelzések szerint a 128 MB-os RIMM modulok ára hamarosan 100 dollár (~30e Ft) alá fog majd csökkenni. Ezenkívül érdekes még, hogy az Intel Tualatin chipek az év végéig mindössze 7 százalékos piaci részesedéshez jutnak majd, ami nagyrészt annak köszönhető, hogy az 1,26 GHz-es ilyen chipek drágábbak lesznek majd a belépő szintű Pentium 4-es processzoroknál.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Dikkma #3
    Kicsit... szal nem ua.
  • [Red] #2
    na de azért az sd egy kicsit más...