JohnnyCage

21%-kal csökkent a chipalapanyagok kereslete

A szilíciumostya chipalapanyagok globális kereslete a sorozatos gyárbezárások és munkaerőleépítések következtében 21%-kal esett az idei második negyedévben, jelentette egy kereskedelmi csoport.

Az idei második negyedévben összesen 988 millió négyzetcolnyi területű szilícium chipalapanyagot rendeltek a chipgyártók világszerte. Mindez az első negyedévi 1,25 milliárd négyzetcolnyi területű szilíciumostyához képest 21%-os csökkenést jelent, közölte a Semiconductor Equipment and Materials International. A tavalyi év második negyedévéhez viszonyítva az eredmények még ennél is rosszabbak, 28%-os visszaesést mutatnak.

A kereskedelmi csoportosulás szerint a befektetések visszafogása, valamint a chipgyártási mennyiség csökkentése miatt számos cég esetében veszélybe kerülhetnek az új, 12 colos alapanyagokra való átállás tervei. A jelenlegi 8 colos (200 mm) szilíciumalapanyagokhoz képest az új 12 colos (300 mm) változatok gazdaságosabb gyártást tesznek lehetővé, mivel egy-egy ilyen alapanyagból jóval több chip vágható ki, mint a kisebbekből. Az ipar jelenlegi helyzetében azonban megkérdőjelezhető az extra chipmennyiség szükségessége.

A nagy processzorgyártók közül az Intel továbbra is minél hamarabb át szeretne állni az új, 12 colos alapanyagokra. A konkurens Advanced Micro Devices (AMD), bár szintén tervezi az átállást, a társaság korántsem siet annyira a megvalósítással.

A számítógépek és egyéb elektronikai eszközök idei, meglehetősen gyenge eladásai kellemetlenül érintették a chipgyártókat, amelyek a költségek csökkentésével próbálnak talpon maradni. A chipgyártáshoz alkalmazott különféle alapanyagok és eszközök gyártói szintén erősen megérezték a gazdasági visszaesést, a társaságok bevételei drasztikusan lecsökkentek az egy évvel korábbi eredményekhez képest.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!