Franczy

Új DVD szabvány van készülőben

A kaliforniai San Jose-ban a napokban bejelentették, hogy a DVD Forum fejlesztői szépen csendben egy olyan teljesen új DVD szabvány kifejlesztésén munkálkodnak, mely az eddigieknél sokkal magasabb fokú interaktivitással áldaná meg a jövőben napvilágot látó DVD-Video és egyéb DVD-lejátszó berendezéseket, melyek piacán az elmúlt időkben egyre komolyabb konkurenciaharc alakult ki, így a gyártók várhatóan nagy lelkesedéssel fogadják majd az új szabványt, melynek alkalmazásával még vonzóbbá tehetik majd különböző termékeiket.

Különböző források szerint a hollywoodi stúdiókat, a számítógépek gyártásával foglalkozó cégeket, a fogyasztói elektronikus berendezések forgalmazásával foglalkozó vállalatokat, chipgyártókat, valamint szoftverfejlesztőket magába tömörítő DVD Forum három olyan új ajánláson dolgozik, melyek arra lesznek hivatottak, hogy a high-end kategóriába tartozó DVD-lejátszók funkcióit bővítsék. Várakozások szerint az új és immár végleges DVD szabványt valamikor a jövő év nyarán jelentik majd be hivatalosan, így a nagyobb gyártók már 2002 karácsonyán piacra dobhatják majd az új szabványt is támogató DVD-lejátszó berendezéseiket.

"A DVD-Interactive szabvánnyal az az elsődleges célunk, hogy a felhasználók sokkal magasabb szintű interaktivitáshoz jussanak mind a DVD-lemezeken tárolt anyagok, mind az internetes webes tartalom szintjén" - nyilatkozta a napokban Hisashi Yamada, a DVD Forum elsőszámú munkacsoportjának elnöke.

Egyes források szerint a DVD Forum által vizsgált három új DVD-Interactive ajánlás egyikét az InterActual névre hallgató cég fejleszti a legkomolyabb mértékben. Az InterActual eddig különböző DVD, MPEG-4, valamint Java és HTML-alapú technológiák kifejlesztésével foglalkozott, és a cég elsőszámú támogatói között megtalálható a neves Matsushita Electris Industrial Corporation. A Matsushita képviselői egyébként nemrégiben megerősítették, hogy a cég szakemberei is résztvesznek az új DVD-szabvány kifejlesztésében és vizsgálatában, azonban Mitsunobu Furumoto, a Matsushita DVD részlegének általános menedzsere semmilyen egyéb információt nem kívánt nyilvánosságra hozni az üggyel kapcsolatban. Az InterActualról egyébként még annyit érdemes tudni, hogy a cég API-ját már az eddigiekben is számos nagyobb hollywoodi stúdió használta különböző interaktív DVD-s anyagok elkészítéséhez.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!