Knee

A Dell be akar törni a nagyteljesítményű szerverek piacára

A Dell egyik vezetője bejelentette, hogy a standard technológia által elért sebességnövekedés lehetővé teszi, hogy az IBM és a Sun Microsystems mellé 2002-re a Dell is belépjen a nagyteljesítményű szerverek piacára.

A cég jelenleg nem tud részt vállalni a symmetrical multiprocessing (SMP) technológiára épülő gépek gyártásában, melyek tucatnyi processzort tartalmaznak, az említett SMP-n keresztül összekapcsolva. Különféle nagysebességű kommunikációs módszereket használ a CPU-k összekötésére, melyek azután együttesen dolgoznak a nagy eroforrás-igényu feladatok megoldásán. A Dell eddigi legerősebb, a relatíve kevés, 8 processzort tartalmazó rendszerével eddig nem igazán tudott labdába rúgni.

Ez a helyzet azonban 2002 végére reményeik szerint megváltozik, amikoris bemutatják új szerver-architektúrájukat, a "téglát", amely egyenként 4 procit tartalmazó modulokból áll, amelyek nagy sebességgel fognak kommunikálni több hasonlóval. Míg a Sun E10000-hez hasonló rendszerek intenetes kapcsolódási metódusokat alkalmaznak a központi egységek összetartására, addig a Dell ipari szabványokat fog alkalmazni, lehet, hogy az Ethernet későbbi változatait, de valószínűbb, hogy az InfiBand-et.

Elemzők szerint viszont az Infibandből nagyon nehéz elfogadható teljesítményt kicsikarni. A jelenlegi, SMP-re alapuló rendszereket úgy néz ki sokkal nehezebb lesz fölülmúlni, mint azt sokan gondolták. Jonathan Eunice, az Illuminata munkatársa nem igazán optimista a kérdésben: "Az elgondolást lehet, hogy meg lehet majd valósítani a jövőben, de ma még túlságosan elméletinek tűnik." Véleménye szerint a fő probléma az a késedelem, ami a processzor és a távoli memóriamodulok közti kommunikáció esetében lép fel. A mai rendszereknél ez 300 és 600 nanoszekundum között mozog, de az InfiBand-et alkalmazva akár 1000-2000 is lehet. "A Dell olyan dologgal próbálkozik, amit még sosem építettek ehhez hasonló rendszerbe. A Sunnál, 5 évvel az után is, hogy az első SMP-t bemutatták, a harmadik és negyedik processzor még mindig csökkentette a teljesítményt." Amennyiben azonban a Dell sikerrel jár, úgy nagy nyomást gerjeszt az IBM, Sun, Compaq és Hewlett-Packard nagyteljesítményű termékein.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!