Franczy

Küszöbön áll a VIA P4X266 megjelenése

A legfrissebb híradások szerint az Intel és a VIA Technologies között immár huzamosabb ideje folyó egyeztető tárgyalások és viták egyáltalán nem jelentenek majd akadályt annak, hogy a VIA még július végén, vagy augusztusban piacra dobja a sokak által várva várt vadonatúj Pentium 4-es chipsetét, a VIA P4X266-ot.

Egyes szakértők szerint a VIA-nak ebben a piaci szegmensben nagyon komoly esélyei vannak a jó szereplésre, ugyanis az Intel a jelenlegi tervei szerint csak a jövő év első negyedévétől engedélyezi a DDR memória támogatással rendelkező, i845-ös chipsetekre épülő alaplapok forgalomba hozatalát, vagyis a VIA-nak akár féléves előnyre is szert sikerülhet tennie. Egyes források szerint egyébként a VIA raktárkészletében már most nem kevesebb mint 30 ezer darab VIA P4X266-os chipset található, melyekre az alaplapgyártó cégek szeretnének minél hamarabb lecsapni. A várakozások szerint egyébként a VIA új chipsetére épülő alaplapok akár 25-35 százalékkal is olcsóbbak lehetnek majd a hasonló kategóriába tartozó Intel chipsetes alaplapoknál, vagyis a VIA nemcsak hogy nincs lemaradva az Intel mögött, de még az árai is nagyon kedvezőek. Ezek szerint tehát minden adott ahhoz, hogy a VIA P4X266 bestseller legyen, azonban most még korántsem lehetünk biztosak az újdonság osztatlan sikerében, ehhez ugyanis a chipsetnek még jól is kell majd teljesítenie.

A VIA Technologies vezetőit tehát abszolút hidegen hagyja, hogy a VIA P4X266 gyártásához szükséges licencjogokat a világ legnagyobb chipgyártó cége, az Intel még nem bocsátotta a VIA rendelkezésére. Persze lehet, hogy a VIA-nak csak úgy van esélye arra, hogy a P4X266 sikeres legyen, hogy ilyen kockázatos lépésekre kényszerül, ugyanis elképzelhető, hogy az Intel a saját jól felfogott érdekében akár a végtelenségig is visszatarthatja a licencjogokat. A lényeg a lényeg, a VIA a TSMC-vel (Taiwan Semiconductor Manufacturing Company) már legyártatta a P4X266-os chipset első szállítmányait, és ha minden jól megy, akkor napokon, vagy heteken belül az alaplapgyártó cégek is nagyobb mennyiségben kaphatnak majd a vadonatúj chipsetből.

Az Intel legfrissebb roadmapjéből egyébként kiderül, hogy a mamutcég a Pentium 4-es platformon az idei év folyamán kizárólag a drága RDRAM memóriákat, és az olcsó, bár nem túl nagy teljesítményű PC133-as SDRAM memóriákat támogatja. Az i845-ös chipset idén szeptemberben lát majd napvilágot, ám az előzetes várakozásokkal ellentétben az i845 nem lesz jelentős mértékben olcsóbb a nagy előd i850-nél, hiszen az árkülönbség sokak szerint csak 1-2 dollár lesz. A chipsetek piacán tehát továbbra is számos kérdés nyitva marad még. Intel, VIA, vagy esetleg SiS...?

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!