Franczy

Socket478: óriási elvárások

A legfrissebb híradások szerint a tajvani alaplapgyártó cégek óriási reményeket fűznek a közeljövőben debütáló Socket478-as tokozású Intel Pentium 4-es processzorokhoz készülő új alaplapokhoz.

Nem titok, hogy a jelenlegi elsőgenerációs Pentium 4-es processzorok és a hozzájuk tartozó alaplapok egyáltalán nem arattak akkora sikert, mint azt sokan várták tőlük, így érthető, hogy a második generációs Pentium 4-es termékeket minden érintett úgy várja mint a messiást. A legfrissebb Intel roadmapből kiderült, hogy az Intel elég agresszív piaci- és árstratégiát tervez az újgenerációs Pentium 4-es chipeknek, melyekkel egy időben látnak majd napvilágot az első olyan alaplapok, melyek már a vadonatúj i845-ös, korábban Brookdale fejlesztési kódnévre hallgató chipsetre épülnek. A várakozások szerint az új Socket478-as tokozású Pentium 4-es processzorok már a kezdetekben is rendkívül kedvező áron kerülnek majd forgalomba, és várhatóan az új alaplapok is olcsóbbak lesznek majd a korábbi P4-es boardoknál.

Az Intel nem titkolt célja, hogy a 800 dolláros ár alatt kapható számítógépek piacára is be szeretné vezetni a Pentium 4-es architektúrát, melyben óriási szerepet játszhat majd a cég által augusztus 26-ra időzített jelentős mértékű árcsökkentés, mely bizonyos esetekben elérheti akár az 50 százalékot is. Ez egyébként azt bizonyítja, hogy tévesek voltak azok a nemrégiben megjelent tanulmányok, melyek azt állították, hogy a chipgyártó cégek felhagynak a folyamatos árháborúkkal, ugyanis mind az Intel, mind a legnagyobb konkurens AMD komoly árcsökkentések bevezetésére készülődik.

A Pentium 4-es rendszerek egyre olcsóbbá válásában ugyancsak nagy szerepet játszik majd az i845-ös chipset debütálása, ugyanis az erre a chipsetre épülő alaplapok szinte kivétel nélkül négyrétegűek lesznek majd, ami olcsóbb előállítást jelent, valamint maga az i845-ös chipset is nagyjából 5 dollárral lesz olcsóbb, mint az elsőgenerációs Intel P4 chipset, az i850. A Pentium 4-es rendszerek pedig még amiatt is olcsóbbá válnak majd, mert a Rambus DRAM-ok helyett az i845-ös chipset már a jó öreg, rendkívül olcsó PC133-as SDRAM memóriákat támogatja.

A várakozások szerint az első i845-ös alaplapok 100-110 dollárba kerülnek majd, melyhez ha vásárolunk majd például egy 1,5 GHz-es Pentium 4-es processzort 133 dollárért és egy 256 MB-os PC133-as SDRAM memóriamodult 25 dollárért, akkor nagyjából 270 dollárért jutunk majd egy elég komoly rendszer alapjaihoz. Kérdés, hogy mit fog majd erre válaszolni az AMD? Minden bizonnyal beveti majd a Palomino bombát, de ez már egy másik cikk témáját képezhetné.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!