Franczy

Mi lesz a Windows XP utódja?

A Microsoft a napokban nyilvánosságra hozta, hogy a cég korábbi tervei szerint a Windows XP utódjának tekintett, Blackcomb fejlesztési kódnevet viselő operációs rendszer mégsem léphet majd a Windows XP nyomdokaiba, ugyanis helyette inkább egy, a Microsoft új termék megjelentetési stratégiába illeszkedő új operációs rendszer, a jelenleg Longhorn kódnévre hallgató szoftver lát majd napvilágot valamikor a jövőben.

A Microsoft vezetőinek ezen döntése a Microsoft legtöbb partnerét, szoftverfejlesztőjét és bétateszterét is meglepte, ugyanis a szoftvercég korábban már hivatalosan is bejelentette, hogy a Windows XP utódja a Blackcomb kódnévre hallgató szoftver lesz majd. Jim Allchin, a Microsoft Platform Group alelnöke az üggyel kapcsolatban az eWEEK-nek azt nyilatkozta, hogy a Microsoft a Windows XP utódjának tekinthető operációs rendszer fejlesztési munkálatait idén májusban kezdte meg, azonban annyi már most bizonyos, hogy ez a szoftver nem az a szoftver lesz, melyet a cég korábban Blackcomb név alatt tervezett kifejleszteni.

"Ez még egy nagyon képlékeny dolog, ugyanis még semmi sem biztos a Microsoft újgenerációs operációs rendszereit illetően. Számos fejlesztési kódnév felmerült bennünk, ezen kódnevek egyike volt a Longhorn, de hangsúlyoznom kell, jelenleg még semmi sem biztos. Az új operációs rendszer tervezése egyébként idén májusban kezdődött meg, de most egyelőre az a legfontosabb számunkra, hogy a Windows XP piaci debütálása rendben megtörténjen" - nyilatkozta Jim Allchin.

A Microsoft egy másik képviselője pedig úgy fogalmazott ugyancsak az eWEEK-nek, hogy a dolgot úgy kell elképzelni, hogy a Microsoft a Blackcomb projektről sem tett le, azonban a Windows XP és a Blackcomb között még lesz egy közbenső verzió is, mely minden valószínűség szerint a Longhorn fejlesztési kódnévre hallgat majd.

Ezek a friss információk szöges ellentétben állnak a Microsoft elnökének, Bill Gatesnek korábbi szavaival, ugyanis Gates az elmúlt évben megrendezett orlandoi Microsoft Professional Developers Conference keretein belül azt nyilatkozta, hogy a korábban Whistler kódnévre hallgató Windows XP 2001 második félévében történő megjelenését követően 2002 második félévében lát majd napvilágot a Blackcomb operációs rendszer, melyben az Internet Explorer minden eddiginél komolyabb mértékben integrálva lesz és a középpontban fog majd elhelyezkedni. Egyelőre tehát még semmi sem bizonyos, hiszen a legfrissebb híradások szerint még az is elképzelhető, hogy egyes érdekcsoportosulásoknak sikerül majd elérniük, hogy a Windows XP se tudjon idén október végén megjelenni a boltok polcain.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)