Knee

A Windows XP és az internetes telefonálás

Gavin Cowie nem mélyült el az internetes telefonálásban, de nem vett neki sok időt igénybe, hogy rájöjjön a technológia miért nem érte el a tőle várt sikereket. "A dolog megéri, mert nagyon olcsó, de néha a hangzás olyan, mintha víz alatt lennék."-mondta a San Franciscoi webtanácsadó. "Mikrofonra vagy pedig headsetre van szükség a használatához, és úgy gondolom az emberek nem szeretnek egy monitornak beszélni."

5 évvel az után, hogy a netphone beígérte a világ kommunikációjának a forradalmasítását, még mindig ugyanazok az akadályok vannak a tömeges használat útjában. A hangminőség napjainkban is gyenge, és a hagyományos telefonokon felnőtt emberek számára a PC-ken keresztüli kapcsolatteremtés továbbra is természetellenesnek tűnik. Az ezzel foglalkozó cégek (Net2Phone, Deltathree, Dialpad Communications) most a Microsoftban reménykednek, habár az óriásvállalat a telekommunikációban nem igazán járatos. Elemzők szerint az MS mostani megmozdulásai jelentik a technológia számára az utolsó esélyt a széles körű elterjedésre és használtságra.

Az új Windows XP operációs rendszer tartalmaz olyan kommunikációs szoftvert, amely az ígéretek szerint az internetes hívások minőségét a hagyományosakéhoz hasonlóévá javítja fel. A küszködő netphone cégek hisznek benne, hogy a redmondi vállalat jelenléte megadja azt a szükséges lendületet, amely a régóta alvó piacot kilendíti a holtpontról. A Deltathree ügyvezetője a következot nyilatkozta: "Az emberek rengeteg időt töltenek el a számítógépek előtt, ami napjainkban is folyamatosan nő. A Microsoft nem a szent grál, de eléggé erős ahhoz, hogy egy technológiát felfuttasson." De még a vállaltóriás sem képes arra, hogy a netes telefont könnyen felhasználói igénnyé változtassa, sőt a kommunikáció terén történő előrehaladásuk az MSN Messenger Service két héttel ezelőtti problémájával kérdésessé vált. A netphone szolgáltatás jövője, ha van neki egyáltalán, a Microsofttal vagy ellene kötendő szerződéseken múlik.

Habár a telefonos szoftverük fontossága kérdéses, a többi cég sietve igyekszik választ adni a piacon való megjelenésükre, elsősorban a Windows operációs rendszerek nagy elterjedtsége miatt. Néhány egyéb vállalat egyszerűen szövetséget kötne inkább, minthogy a nagy hatalommal bíró MS-t az ellenfelei sorában tudja. A redmondi cég tervei között az is szerepel, hogy a "hagyományos" szolgáltatókkal sokrétű megállapodást tudjon kötni, mielőtt októberben útjára bocsátja a Windows XP-t.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!